Легендите за съществуването на черния лебед са самата истина
През 17 век хората в Европа са вярвали, че всички лебеди са били бели. Изразът „Черен лебед“ по принцип е за нещо несъществуващо и невъзможно. 18 век обаче европейци виждат черен лебед в Австралия. В началото се е смятало, че носи нещастие, вероятно заради черната окраска. Намерен в Австралия, но пренесен в Нова Зеландия и успешно аклиматизиран в Европа (включително и България), Азия и Северна Америка, черният лебед живее в полудиво състояние като паркова птица.
Черният лебед (Cygnus atratus) е единственият местен вид лебед в Австралия и днес се отглежда в целия свят. Достига тегло от 5- 6 кг. Тялото му е дълго 1- 1,4 метра, а размахът на крилата му достига 1,6- 2 метра. Живее в ята. Храни се с растения, предимно по време на плуване. Достига до около 10- годишна възраст. Смята се, че в природата може да достигне дори 40- годишна възраст.
Лебедът е черен, с изключение на човката, която е оранжево червена с бяла ивица на върха. Достига полова зрялост на около 3- 4 години. Мъти 35- 45 дни и снася 5- 6 яйца. Почти веднага след излюпването си, малките лебедчета напускат гнездото. Моногамна птица е, гнезди на малки островчета, които най-често изгражда сам сред водните басейни. Двамата родители се грижат заедно за малките.
Черният лебед се чувства добре в близост до вода. През размножителния период се среща в големи плитки езера и около тях. През останалото време може да се види около крайбрежни води на заливи или лагуни. Тази птица е отличен летец и е една от най-приспособимите водни птици.
Черният лебед е широко разпространен в Австралия, но нещата се променят, когато европейските заселници започват да ловуват. В момента е защитен от закона и популацията му се увеличава. Макар, че е защитен, обстрелването му е позволено, за да се опази реколтата.
Източник: ЕкоМедия















