На 26 февруари, по време на зимните проучвания за картиране на местата за хранене на дивите гъски в района на Южна България беше регистрирано и гнездене при морските орли (Haliaaetus albicilla) в Тракийскта низина. Наблюдавано беше мътене и носене на храна от мъжката птица в гнездото. Интересно е да се отбележи, че в Южна България някои от гнездата на морския орел са разположени далеч от водни басейни, включително сред обработваеми площи.
Морският орел е в е включен в Червената книга на България в категорията „Уязвим”. В момента в страната са известни около 20 двойки, основно по Дунав и Черноморското крайбрежие, като популацията на вида се увеличава. В последните няколко години видът започва да гнезди и във вътрешността на страната – Източни Родопи, Тракийската низина.
През 2011 година БДЗП започна проучвания на младите морски с помощта на сателитни предаватели: http://bspb.org/show2.php?id=1896&menu_id=33
Движението на двата орела може да проследите тук: http://195.96.231.112:8080/
Георги Герджиков, Волен Аркумарев, Ваня Ангелова















