Какапо е не само най-редкият, но и най-странният папагал в света!
Представете си една доста солидна нощна птица, която никога не лети и предпочита да скита из хълмистите гори в продължение на километри всяка вечер. Това е папагалчето какапо. Може би папагалче не е най-точната дума, като се има предвид, че тежи около 3,5 килограма и е най-тежкият папагал в света. Перата на какапо са меки като мъх и зелени на цвят. Има малко черно на гърба си и жълто-зелени пера по корема.
Изключително рядък вид е. Обитава Нова Зеландия – дом на редица редки видове птици. За съжаление, от тази има останали едва стотина екземпляра в целия свят.
Ако имаше книга за рекордите на Гинес за птици, какапо със сигурност щеше да фигурира на много места в нея. Това е единственият папагал, който не лети, има нощна активност, а е и най-тежкият папагал в света.
Дълги години видът е живял в Нова Зеландия практически необезпокояван от хищници. Нещата обаче се променят с пристигането на полинезийските народи преди хиляди години, както и на европейците по-късно, техните домашни животни и добитък. Това води до огромен спад в числеността на какапо - от стотици хиляди до едва стотина.
За съжаление какапо има много вкусно месо и често става жертва на бракониери. А и замяната на горите, които той толкова харесва с пасища за крави и овце, допълнително застрашава вида.
Този интересен папагал има и някои навици, които го правят още по-странен.
Например размножават се, само когато дървото rimu или kahikatea плодоноси (веднъж на 2-3 години). Тогава птицата може да натрупа достатъчно мазнини, за да изхрани и отгледа малките си. Проблемът е, че мъжките не са големи домошари и женските трябва да вършат цялата работа сами. Докато мътят яйцата, няма проблем. Но, когато малките се появят на бял свят, майката трябва да ги остави, за да отиде за храна. Това прави малките уязвими на нападения от хищници като плъхове например.
Какапо може да доживее над 60 годишна възраст.
Не може да лети, но пък е добър катерач и използва перата си за балансиране.
Какапо е строг вегетарианец. Храни се с плодовете на дървото rimu, семената на манука и Olearia colensoi и други. През лятото и есента предпочита нектар, а през зимата – пъпките на слънчевата орхидея.
Ама това на снимката не е какапо, а е кея! Заблуждава читателя. :)















