Ято сиви жерави (Grus grus) е било наблюдавано на няколко пъти от експерти на различни природозащитни организации. Птиците са били 7, в две семейни групи от по двама родители с по една млада птица. Интересното е, че двете двойки възрастни птици са били в брачно оперение. Седмият жерав също бил възрастен, но в зимно оперение и очевидно е бил водачът на ятото – най-активно се оглеждал и през повечето време стоял на стража. Жеравите се хранели с опадали зърна в царевична нива.
Ятото е наблюдавано на 28.12.2009г в близост до р.Тунджа, северно от град Елхово, на 29.12.2009г южно от гр.Сливен и на 12.01.2010г в района на Природен парк "Сините камъни".
До към 1970г не е известно сиви жерави (Grus grus) да са зимували у нас. За първи път на 25 януари 1972г ято от 13 екз. е наблюдавано при с.Тюркмен, Пловдивско. Появите на сиви жерави през зимата зачестяват през следващите десетилетия, когато малки ята са виждани да прелитат дори над хотел Плиска в София. Дали поради глобалното затопляне или по други причини, тенденцията на зачестяване появите на тази рядка птица очевидно се запазва.
Източници: Зелени Балкани и БДЗП
Снимка: Marek Szczepanek















