• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

Как да помогнем на птиците

Любителите на птиците в цял свят подпомагат по различен начин опазването на дивите птици. Има много начини за това как да помогнем на птиците и как да ги привлечем по-близо до нас и да ги наблюдаваме. Професионалните природозащитни дейности се планират и осъществяват най-често от експерти на природозащитни организации, на основата на наличната научна информация и данни и широко възприети природозащитни подходи и методи. В повечето случаи в подобни дейности обикновените хора могат да се включат като доброволци, подпомагайки дейността на професионалистите и експертите или просто да подкрепят дейността на дадена природозащитна организация с членството си.

Същевременно любителите на птици могат да подпомогнат дивите птици с ежедневни дейности, които да допринесат за по-успешното преживяване на птиците около нас. Един от най-разпространените неща това е подхранването на дивите птици или поставянето на различни гнездилки. Това са неща, които лесно може да направите без много усилия, за да подпомогнете птиците.

Има различни мнения относно това дали трябва или не да се подхранват птиците. Положителния ефект от подхранването е несъмнен особено през зимата, когато е един от най-трудните периоди за намиране на храна. Целта на подхранването може да е различна, но положителния елемент от него остава винаги. Това е един от начините да привлечем птиците по-близо до нас и да се полюбуваме на тях от близко разстояние, така привличайки птиците по-близо за наблюдения ние им помагаме да преживеят в трудни периоди от годината. Подхранването на птиците през зимата помага на по-голям процент, особено на по - неопитните и млади птици да преживеят суровите зимни условия. През този период птиците най-трудно намират храна и около хранилките се концентрират много видове птици. Дизайн за хранилки съществуват много и в интернет пространството лесно може да се намери информация или в специализиране публикации. Но има някой основни неща, които трябва да се спазват при поставянето на хранилки и поддържането им.

 • Важно е хранилките да се поставят места, които са трудно достъпни за хищници. Струпването на много птици привлича и хищници като котките например и понякога хранилката за птици може да стане капан за тях. Уверете се, че наблизо няма домашни или улични котки, или поставете хранилката така, че да осигурява лесен достъп на птиците и добра видимост за заплахи от хищници.
 • При подхранване използвайте естествени храни и избягвайте обработените храни, които съдържат консерванти и различни химически вещества. Слънчоглед, сурови ядки могат да осигурят подходяща храна и са богати на мазнини, което ги прави удачни високо-енергийни храни за зимния период. Смески от различни видове семена, безсолна сланина и маста също са добър вариант или просто потърсете съвет в специализирана литература или от експерт.
 • Птиците, както и хората се нуждаят от вода. През зимата водата често е оскъдна, поради това, че замръзва и осигуряването на вода в течно състояние помага значително. Водата е важна както за пиене, така и за поддържане на перата на птиците.

Хранилка за птици през зимата може да поставите както на балкона в блока, така и на двора ако живеете в къща или в близкия парк. Така лесно ще привлечете повече птици за наблюдение и ще им помогнете да преживеят по-лесно зимата. През зимата много от пойните птици се събират на ята за да намират по-лесно храна и трябва да сте подготвени, че хранилката ще се изпразня бързо. Помнете веднъж започнали да подхранвате редовно птиците в дадено място продължете през цялата зима, защото много птици привикват и в особено тежките периоди и дни на зимата ще търсят именно там храна.

Обикновено подхранването на птиците се прекратява през пролетта и началото на лятото. Причината за това в никакъв случай не е че подхранването през пролетта и лятото е вредно. Обикновено през тази част от годината изобилието на храна е по-голямо и птиците лесно намират храна и много малко от тях посещават хранилките. Ако желаете може да продължите да подхранвате, но знайте, че птиците ще посещават по-рядко хранилките.

Осигуряването на вода през пролетта и лятото може да е много по-важно и ценно за птиците отколкото подхранването. Птиците имат нужда от вода за пиене и поддържане на перата и това също ще привлече птиците в близост до вас.

 • Важно е съдът за вода да бъде достатъчно плитък за да не падне някоя птица и да се удави в нея, ето защо избягвайте дълбоките съдове или поставете вътре камък или друг подходящ за кацане предмет. Съдовете с полегати страни или по-плитките съдове с дълбочина 5-10см. ще са най-подходящи за най-голям брой видове дребни птици.
 • При поставянето на съдовете с вода се ръководете от същите принципи както при хранилките – около местата за пиене и къпане птиците лесно може да станат жертва на котки или други хищници.

През пролетта може да помогнете на птиците по-друг начин – да поставите гнездилка! Поставянето на къщички за птици/гнездилки помага на тези от птиците, които гнездят в хралупи/дупки или не строят сами гнездата си. Птиците имат своите изисквания към местата за гнездене и е добре да проверите подходящия вариант за къщичка за птици, които до поставите. Едни от най-честите ползватели на къщички в населените места са синигерите, но ако изберете подходящия дизайн и място за поставяне на къщичката може да привлечете и по-интересни обитатели.

 • Важно при къщичките е размера на входа да отговаря на нуждите на вида, за който я слагате. Потърсете информация каква къщичка да изберете.
 • Поставете къщичката така, че да е добре защитена от пряк дъжд, прекомерно нагряване от директна слънчева светлина и да не е насочена срещу преобладаващата посока на вятъра.
 • В много случи е по-важно кога ще поставите къщичката, отколкото къде точно. Много птици започват доста рано с размножаването и избора на място за гнездене.
 • Къщичките трябва да се поставят на подходяща височина, особено в парковете, където хората ще безпокоят птиците и къщичката няма да бъде заета.
 • Избягвайте поставянето на къщички в близост до хранилки. Местата за гнездене обикновено се защитават от отделните двойки и привличането на повече птици също ще затрудни гнезденето.

Понякога са случва да попаднем на млади птици в края на лятото. Важно е да помните, че:

 • Някои птици като совите напускат гнездата си по-рано преди да могат да летят и родителите ги отхранват по околните дървета и често може да ги видите сами, но това не значи че са изоставени или бедстващи. Това важи и за доста други птици. Те често падат от гнездата или излизат от тях но възрастните продължават да се грижат за тях и не трябва да се взимат от природата.
 • Ако сте намерили все пак изоставено малко, преди да го приберете вкъщи потърсете съвет от експерт. В България няма специализирана служба за помощ на диви животни и птици в беда и нужда. МОСВ и регионалните му звена са отговорните институции за опазване на дивите птици.
 • Ако се наложи да храните малко птиче изберете храна, която е най-близо до естествената – растящите птичета се нуждаят от белтъчини и родителите ги хранят с насекоми и техните ларви. В никакъв случай не хранете птиците с мляко, млечни продукти те нямат необходимите ензими за разграждането им! Хлябът не съдържа никакви хранителни вещества подходящи за растящите малки и храненето на малки пилета и техните родители с хлебни трохи може само да навреди.

Спасителен център за диви животни - Стара загора:
042607741, +359886570053, +359885228486
web site: http://www.greenbalkans-wrbc.org

Инструкции и схеми на гнездилки за птици
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visit
Birdwatching and Wildlife Photography Tours in BULGARIA. Cottage to rent
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones