• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Ефектът на изчезващата пеперуда "Монарх"
04.04.2013

Ефектът на изчезващата пеперуда

Лошата новина отпреди няколко седмици е, че площта, на която се е настанила популацията от пеперуда "Монарх" в Мексико, се е свила с 59% спрямо миналата година до 12 000 кв.м. Още по-лошата новина е, че това, единодушни са всички учени в областта, не е временно явление, поради някакви специфични условия на годината, а устойчива тенденция от последните десетина години.

А защо изобщо ви занимаваме с някакви си насекоми, били те и монарси? Ето защо.

Ако някога сте се чудили как така група щъркели, с техните миниатюрни главички, успява да прелети от Горно Уйно до Близкия изток, след което да намери отново гнездото си в Долно Уйно, при това без карта, компас или каквито и да било уреди, без които всеки съвременен летец, с всичките години образование, обща култура и тренировки би се изгубил безвъзвратно, то почакайте да чуете историята на пеперудата "Монарх", ако вече не сте я чували.

Пеперудата "Монарх", значи, започва живота си някъде в Мексико, да кажем, след което, по примера на споменатия дългокрак пернат, мигрира до Канада, изкарва там лятната ваканция и отново се връща в Мексико. За разлика от дългокракия пернат обаче поради кратката продължителност на живота на тези прекрасни насекоми, докато това се случи, се сменят три или четири поколения.

Както можете да се досетите това е една от най-големите загадки пред учените занимаващи се с този тип наблюдения. За съжаление и тази загадка е на път да си остане неразгадана. Което е само едната страна на проблема с изчезващите пеперуди "Монарх".

Другата, разбира се е, че заедно с пчелите тези пъстрокрили миниатюрни пътешественици са отговорни за разпръсването на цветния прашец или, с други думи, за размножаването на растенията.

Какви са точните причини също не е съвсем ясно, но според един възможен сценарий в Щатите са разработили ГМО соя, устойчива на хербициди, което пък позволява изтребването на така наречената млечна трева (Asclepias syriaca), която пък се оказва основна храна на ларвите на пеперудата "Монарх".

http://www.dnevnik.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones