• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Стадо коне собственост на Зелени Балкани подпомага местообитанията на редки птици в Сакар
27.03.2013

Стадо коне собственост на Зелени Балкани подпомага местообитанията на редки птици в Сакар

Жребецът Дорчо от породата каракачански кон, и още осем кобили и млади кончета собственост на Зелени Балкани участват в процеса по възстановяване популацията на белошипата ветрушка – проект LIFE11 NAT/BG/360, осъществяван с подкрепата на финансовия инструмент LIFE на Европейския съюз.

Ролята на конете в този случай е не да теглят впряга или да пренасят товари, а е далеч по-отговорна. Стадото коне (хергеле), трябва да се погрижи около мястото за освобождаване на ветрушките в Сакар, да са налични пасища с добре изпасана и ниска трева в която ветрушките лесно да могат да ловуват своята плячка – насекоми, гризачи и др. Хергелето пашува свободно целогодишно, ограничавано единствено от тънкия кабел на електропастира. По този начин се изпасва тревата в района и същевременно конете не достигат до земеделските култури. За да може да се поддържа по-голяма площ в добро агроекологично състояние, която да се използва за ловуване от белошипите ветрушки, между Зелени Балкани и местни стопани е постигната договореност за обединяване на стадата и редуване на използваните пасищата. В тази връзка се налага и периодично преместване на общото стадо от около 25 коня в различни пасища ограничени с електропастир. Така например в началото на март тази година, след презимуването си конете са преместени но ново пролетно пасище с достатъчно свежа трева и наличие на вода. По късно, в началото на лятото хергелето ще бъде настанено в друго, ново пасище близо до адаптационната клетка за освобождаване на белошипите ветрушки. По този начин площите които ще се изпасват могат да се използват за ловуване от излетелите млади ветрушки.

Подпомагането и устойчивото управление на местообитанията са от изключителна важност за успешното възстановяване на гнезденето на белошипата ветрушка в Сакар. Освен ветрушките в подобни открити територии ловуват и други редки видове птици като царския орел, орела змияр и др.
Редуването на различни територии за паша на животните е традиционна животновъдна практика, която подпомага устойчивото управление на пасищата, като същевременно се осигурява необходимата за животните храна и не се допуска преизпасване и ерозиране на терените. В миналото стопаните дори са премествали стадата си от билата на планините през летните месеци, до Тракия и бреговете на Бяло море през зимата. Така наречената трансхумация е давала възможност животните целогодишно да разполагат с добри условия за изхранване, и в същото време е подпомагала местообитанията на редките видове в различни райони.

За контакти :
Градимир Градев
Ръководител на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка", LIFE11 NAT/BG/360
тел: 0885 609 289
е-mail : ggradev@greenbalkans.org

http://www.greenbalkans.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones