• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Мечките стават от зимен сън на Благовец
26.03.2013

Мечките стават от зимен сън на Благовец

На Благовец (25-ти март) мечките стават от зимен сън и хората трябва да са готови да се предпазват от срещи и щети, алармират от Фондация "Информация и природозащита".

След Благовец - от март до юли, е особено важно за местните хора в районите, обитавани от кафява мечка, да знаят, че след дългия зимен сън, животните са най-активни в набавянето на храна.

Всяка пролет у нас има случаи на мечки, които нанасят щети на кошери, овощни градини, похищават свободно пуснати домашни животни, навлизат дори в селища, за да се хранят от сметищата.

Задължително е местните хора да познават нравите й, да търсят и получават инструкции и да се обучават как да съжителстват с кафявата мечка. От декември до март мечката е била в зимен сън или летаргия, поради липсата на храна. Цяла зима преживява от натрупаните запаси, губи до 50% от теглото си и с пролетното затопляне започва да усеща глад.

Този сезон крие голямо предизвикателство пред оцеляването и продължението на рода на мечките, още повече, че женските трябва да кърмят появилите се през януари малки. Първите растения едва са поникнали. През април има само миналогодишни ябълки, шипки и мравки и се налага мечките да обхождат обширни райони (от 50 до 100 кв. км), за да си осигурят храна.

Мечката е хищник по природа, вегетарианец по предпочитание и всеядна по необходимост. Около 75% от храната й е растителна: узрели горски плодове - ягоди, малини, боровинки, сливи, буков жълъд и ядки, семена, гъби, корени, сладка папрат, царевица и дори трева.

През пролетта, когато възстановява теглото си, мечката набляга на "месно" меню: насекоми и техните ларви - основно мравки и пчели, охлюви, червеи, риба, жаби, дребни гризачи, птици и яйца.

Мечките в България са от най-плахите диви животни и избягват срещи с човека. Обичайно, мечката подушва и чува човека отдалеч и се отдалечава спокойно. Дори когато необмислените действия на хората я предизвикват, мечката се показва "по-умна".

Най-добре е срещата с мечка да бъде избегната.

Никога не я приближавайте, особено ако е малко мече! Майката може да е наблизо и да стане опасна, като гo отбранява!

Редките случаи на нападнати хора се дължат на следните причини: при изненадваща поява на човек на по-малко от 10 метра - раняване, преследване, проникване в бърлоги, гонене с кучета, стрелба, които водят до силно раздразнение и дават на мечката сигнал за заплаха; при защита на малките - майката възприема всяка поява на човек като заплаха за рожбите си; при защита на "трапезата си" - когато човек я изненада по време на хранене.

Когато се движите в "мечи" район, говорете, пейте, свиркайте, потропвайте, така че да ви чуят поне от 30 метра. Ако се движите тихо, може да се озовете в "личното пространство" на мечката и да я изненадате. Тогава, мечката се чувства силно застрашена и може да мине през вас. После, уплашена ще избяга.

Обикновено последствията са одраскване, натъртване и силен уплах. При заплаха, мечката гледа да сплаши противника. Първо бие с лапи земята или кърши храсти и клони. После се изправя на задните си крайници, за да изглежда по-голяма и замахва с предните, като сумти и издава дрезгави крясъци. Ако и това не помогне, надава оглушителен рев, показва всичките си зъби и щрака с челюсти. Изправената мечка никога не напада. Тя изразява любопитство, изследва обстановката и обикновено следва бягство.

При атака на мечка не отстъпвайте, а "отстоявайте" мястото си, като й говорите тихо и монотонно.

Това ще я възпре. Хвърлете някаква вещ настрани и надалеч, за да отвлечете вниманието й. Ако се изправи и души във въздуха, спрете и не мърдайте, но говорете. Ако мечката се приближава към вас, говорете й, като отстъпвате заднешком, бавно и без резки движения. Можете да се обърнете и отдалечите по-бързо, едва когато не ви вижда.

Мечките не обичат да са като "хванати в капан". Ако сте препречили единствения й изход за бягство, рискувате да мине през вас. Бързо се прикрийте зад дънер или скала и й дайте път. Липсата на реакция и движение, кара мечката да смята, че заплахата е отминала. Затова ако ви събори, легнете по корем или на кълбо, покрийте врата си с ръце и не мърдайте, докато животното не се оттегли!

http://www.vesti.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones