• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие
18.03.2013

Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие

16 март 2013 г. Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие. Това установи екип на Българско дружество за защита на птиците, проучващ морските птици в Черно море. За пръв път на юг от Бургас е документирано сигурно гнездене на качулат или както още го наричат среден корморан. Наблюдението е Владимир Младенов, Диян Русев, Галина Мешкова и Стоян Йорданов, в района на община Созопол. По време на изследването са видени над 50 качулати корморана в полет към местата им за нощувка. Голяма част от наблюдаваните птици са млади, което означава че все още не се размножават, докато възрастните качулати корморани, в тяхното характерно брачно оперение, се събират по двойки и заемат скалните ниши за гнездене.

„Видяхме само една птица в гнездото й” – разказва Владимир Младенов, участник в проучванията на морските птици. „От направените наблюдения, обаче, оценяваме броя на двойките подготвени за гнездене на минимум десет. Голяма е вероятността те да се увеличат с напредването на размножителния сезон” допълва Владимир.

До момента единственото потвърдено гнездене на вида в България е известно от скалите край Калиакра и Тюленово на север от Варна. Там размерът на колонията гнездящи качулати корморани достига до около 160 двойки.

Качулатият корморан обитава европейските брегове на Атлантическия океан, крайбрежието на Средиземно и Черно море. Гнезди на колонии в скални ниши, по стръмни скалисти или песъчливи брегове. Храни се предимно с дънни риби, които лови на дълбочина дори до 60 м. Видът е включен в Червената Книга на България в категорията „Уязвим”.

Изследването на морските птици се прави от плавателен съд. Наблюденията и анализите на събраните данни се осъществяват в рамките на международния проект „Подготовка за идентифициране на Орнитологично важни места (ОВМ) по южното Черноморско крайбрежие“ с участието на организации от България, Румъния, Турция и Гърция. Сред основните цели на проекта са осъществяването на проучвания на ключови места за хранене и пребиваване на обикновения буревестник и средния корморан, както и на всички колонии на средния корморан в Турция и България. До края на проекта ще бъдат картирани и идентифицирани морски Орнитологично важни места около най-важните за тези видове колонии. Докато протичат проучванията от плавателния съд по проекта ще бъдат обучени няколко доброволци от съседните ни страни – Румъния и Турция, както и от България, не само в проучването на морските птици, но и в прилагането на методи за тяхното опазване.

За повече информация:
Анна Станева
Администратор проект БДЗП
тел.: 0878 599 363
е-мейл: anna.staneva@bspb.org

http://bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones