• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Как нахранихме птиците в града тази зима
12.03.2013

Как нахранихме птиците в града тази зима

Зимата вече дава път на пролетта и птиците могат да намират сами насекоми и семена. Точно в този пролетен момент идва и равносметката от кампанията за зимно подхранване на пойните птици в градовете "Зрънце любов".

От началото на декември до средата на март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успя да организира над 40 обучения и работилници за изработване на хранилки с ученици и деца от цялата страна. В тях се включиха около 1000 души. Със съдействието на експерти от дружеството бяха изработени и поставени над 400 хранилки за птици.

Много хора са направили и поддържали свои хранилки пред блока или в парка. Включили са се  десетки детски градини, училища, младежи, семейства с деца и много възрастни хора. Грижата за дивата природа, която често е на една ръка разстояние от нас, явно е запалила много съмишленици.

БДЗП организира зимно подхранване за четвърта поредна година. През 2012 г. акцията бе анонсирана като национална кампания. Чрез онлайн платформата за подкрепа на добри идеи "За България" бяха събрани 440 лв. за закупуване на слънчоглед за поддържане на около 100 хранилки в цялата страна. По време на два благотворителни базара в Добрич бе набрана сумата от 264 лв. отново за закупуване на слънчоглед с усилията на доброволци на дружеството.

Проведе се и фотоконкурсът "Зрънце любов в обектива", който събра 159 фотографии от 64 автори. Снимките бяха оценени от жури от представители на "Дневник", "ФотоСинтезис" и БДЗП. Първото място взе Нончо Илиев с кадъра "Идвааам!", второто отиде при Стефан Стефанов с фотографията "Доверие", а третото заслужи Борислав Христов със "Син синигер". Всички 159 фотографии бяха качени в профила на БДЗП във фейсбук. Наградата на публиката взе снимката "Дарявам ти щастие" на Севдалина Кацарова.

Защо?

Около нас живеят много красиви и крехки пернати създания, които обикновено не забелязваме в забързаното си ежедневие. Големият синигер, синият синигер, горската зидарка, врабчетата, червеношийките, чинките, сойките, черешарките и много други птици не отлитат на юг и остават да зимуват с нас. Ние можем да им помогнем да оцелеят в студените дни като им предложим подходяща за тях храна.

Всеки от нас може да направи и да поддържа своя хранилка от стара пластмасова бутилка, която да пълни със суров слънчоглед в студените зимни месеци. Така ще устроим вкусна трапеза и ще помогнем на птиците да си набавят жизненоважна енергия, а ние ще си спечелим прекрасни приятели и невероятна радост от общуването с природата.

В началото на пролетта, можем да насочим усилия в друга посока – да помогнем на птиците, като им предложим топъл дом, където да отгледат малките си. Направете и поставете на високо дърво къщичка за птици. Вижте как тук.

Снимка: Йордан Христов

http://www.dnevnik.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Йордан Христов
Още снимки на фотографа може да видите тук www.naturetravel.eu и на личния му блог тук danbirder.blogspot.com
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones