• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Първи по рода си проект за папагали от вида Жако
07.03.2013

Първи по рода си проект за папагали от вида Жако

На 8 март 2013 г. 32 броя африкански сиви папагали (жака), които бяха задържани в България през 2010 г., ще бъдат трансферирани в Уганда за рехабилитация и освобождаване на остров Нгамба. Папагалите са уловени в дивата природа в Африка, изнесени са незаконно от Ливан и при опит за незаконен внос в България са задържани на Летище София. С папагалите, част от които са били укрити в кенели с двойни дъна, е бил осъществен опит за умишлен трафик в нарушение на изискванията на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES), както и на изискванията, въведени в ЕС чрез съответните регламенти.

Видът е включен като „уязвим” в червения списък на Световния съюз за защита на природата (IUCN), поради което за нарушения срещу него се носи наказателна отговорност.  

Папагалите ще отпътуват за Уганда в 15.50 ч. с полет на Qatar Airways през Доха, Катар, като ще бъдат изпратени на летище София от представители на Зоологическа градина – София, Българска Фондация Биоразнообразие и от придружаващия ги италиански ветеринар, специалист по папагалоподобни.

В последните години стотици конфискувани африкански сиви папагали (жака) са били успешно освобождавани в Камерун, Република Конго и Уганда, но проект за връщане на сиви папагали, конфискувани извън Африка към една от държавите от ареала им с цел рехабилитация и реинтродукция в природата се осъществява за първи път. Този проект действа превантивно относно бъдещ трафик на вида и в същото време възстановява този застрашен вид в историческия му ареал.

Изпълнението на проекта стана възможно благодарение на съвместните усилия на МОСВ, Зоологическа градина - София, Световния тръст за папагали, Центъра за образование за дивата природа на Уганда, природозащитните власти на Уганда и Спасителния център за шимпанзета на остров Нгамба. 

Видът, който е най-емблематичният от всички африкански папагали, е и един от най-много търгуваните видове папагали в света, което е довело до драматично намаляване и изчезване на локални популации в голяма част от историческия му ареал. В Уганда е въведена забрана на улавяне от природата и търговия с африкански сиви папагали, като незаконните пратки подлежат на конфискация и освобождаване на конфискуваните птици.

http://www.ecomedia.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones