• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Спорният чинар в район „Витоша” няма да бъде отсечен
07.02.2013

Спорният чинар в район „Витоша” няма да бъде отсечен

Инвеститорите на супермаркета са дали съгласието си за препроектиране на паркоместата в имота им, с цел опазване на чинара в район „Витоша”. Това каза пред Агенция „Фокус” Лорита Радева, председател на Комисията по екология към Столичен общински съвет. „Има съгласие от страна на инвеститора - да се извърши препроектиране на частта на паркинга, където се намират дърветата”, каза Лорита Радева. По думите й - възрастта на чинара никога не е била определяна от експерти като 200 години. „Това, което излезе в медиите, е становище на хора, за които не се знае с каква експертност разполагат”, каза Радева.

На днешното заседание на Комисията по екология в Общинския съвет на Столична община са изслушани кметът и екологът на район „Витоша”, главният архитект на София и директорът на дирекция „Зелена система”. Взето е решение - да бъдат поканени експерти от Лесотехническия университет за направата на експертиза за установяване на състоянието на чинара и неговата възраст.

„Експертите от Лесотехническия университет има съответната професионална подготовка, за да правят такъв тип оценки”, каза Радева.

След като анализът бъде готов, ще бъде представен пред комисията. „На срещата днес присъстваха представители на инвеститора, с които беше проведен разговор да се препроектират местата за паркиране, които са в близост до дървото и до други две дървета, с цел запазването на дърветата”, подчерта Радева. Идеята е - да се намалят паркоместата и да се създаде зелен „остров”, в който ще бъдат запазени дърветата в рамките на паркинга, който търговският обект трябва да изгради. „Съществува Наредба за минимален брой паркоместа места в рамките на имота на супермаркета, за да може да може проектът им да се одобри за търговски обект”, посочи Радева.

http://www.ecomedia.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones