• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Нашите кандидати за "Европейско дърво на годината 2013"
04.02.2013

Нашите кандидати за

Българските орехи и черница от с. Глушник, община Сливен ще се състезават за "Европейско дърво на годината 2013", съобщиха от фондация "ЕкоОбщност".

Гласуването в класацията започна на 1 февруари на сайта treeoftheyear.org и ще приключи на 28 февруари.

Заедно с българските орехи и черница от Глушник ще се състезават дървета с интересни истории от Чехия, Ирландия, Словакия, Унгария и Полша.

За разлика от други конкурси, в този възрастта, красотата и височината на дърветата не са от голямо значение - по-важни са историите, на които са били свидетели те.

Целта на конкурса е да привлече вниманието на обществото към интересни дървета, свързани с местни исторически и природни богатства, да ги съхрани и популяризира.

Организаторът на конкурса, чешката фондация "Партньорство", ще обяви резултатите на 1 март. Награждаването на победителите ще бъде през май в Брюксел.

Черницата и двата ореха в село Глушник пазят старите тайни на бунтовниците от времето преди Освобождението на България. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна.

"Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си "Как станах хайдутин", споделя номиниралият дърветата Стефан Стефанов от Сливен.

На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воевода, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов.

Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го е споменавал в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан - само на няколко километра северно от с. Глушник.

Впечатляващото за дърветата е не само тяхната връзка с историята на България, но и това, че се намират в район, който е наситен с културно-историческо наследство.

Археологът Стефан Лисицов, дългогодишен изследовател на Сливенския край, твърди, че районът крие и редица културни феномени от различни епохи (тракийско светилище, средновековни крепостни съоръжения, рудни находища на цветни метали, използвани в древността) и тепърва предстои те да бъдат описани и изследвани.

Българските финалисти, които спечелиха националния конкурс "Дърво с корен" 2012, ще се съревновават с Краля Дъб, растящ в близост до резиденцията Чарлсвил в Тюламор, Ирландия, унгарския чинар в Егер, платана в полското село Кози илипата от алеята Нове Хради в Чехия.

В предишните две издания на конкурса "Европейско дърво на годината" през 2011 г. и през 2012 г. българските участници успяха да се представят много добре - през 2011 г. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 г. - брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място.

http://www.vesti.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones