• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Отбелязваме Европейските дни на птиците 2014 със събития в 10 града в страната тази събота (4 октомври).
30.09.2014

Отбелязваме Европейските дни на птиците 2014 със събития в 10 града в страната тази събота (4 октомври).

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, дебнещи по техните въздушни маршрути.

За пореден път BirdLife International кани хора от цяла Европа да се включат в различни събития и да открият очарователния свят на миграцията на птиците на 4 и 5 октомври (събота и неделя). Тази година 37 партньорски организации, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия ще се включат в инициативата Европейски дни на птиците като ще организират събития и информационни щандове, където обикновените хора ще могат да наблюдават птиците, да научат интересни факти за живота им и за чудото на миграцията и да споделят впечатления от досега си с природата.

„За съжаление повечето от мигриращите видове птици са подложени на големи опасности, поради загубата на местообитанията и климатичните промени в местата за гнездене, зимуване и в ключовите райони за почивка по време на прелета”, споделя Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българско дружество за защита на птиците (БДЗП/ BirdLife България). Заради това организациите партньори на BirdLife International се обръщат за подкрепа към хората, очаровани от миграцията на птиците, чиито брой нараства с всяка изминала година. „Само съвместни действия на голям брой хора и трансгранични сътрудничества могат да помогнат на застрашените видове да оцелеят и да спрат тази неблагоприятна тенденция.” За мигриращите птици е изключително важно наличието на подходящи места за гнездене на север, подходящи зони за почивка по време на прелета и сигурни райони за зимуване на юг. Целта на Европейските дни на птиците 2014 е да се повиши информираността на по-широк кръг хора за опасностите, на които са изложени птиците и как можем да помогнем на едни от най-красивите обитатели на дивата природа да оцелеят.

Европейските дни на птиците се организират всяка година в първия уикенд на октомври и предлагат интересни и полезни дейности за широката общественост. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи в Европа и Азия и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали. През миналата година около 65 000 човека от 34 различни страни взеха участие в това събитие, като бяха наблюдавани над 4 милиона птици.

През 2014 г. партньор на БДЗП в Европейските дни на птиците ще бъде за първи път една от водещите банки у нас – Societe Generale Експресбанк. На 4 октомври стотици служители на банката от 7 български града ще се включат в доброволчески инициативи за почистване и облагородяване на извънградски паркове и ключови природни територии и ще научат повече за вълнуващия свят на птиците и дивата природа и как можем да ги опазим заедно.

Планирани събития по градове за 4 октомври, събота:

Варна

Почистване на защитена местност „Ятата“ от служители на Societe Generale Експресбанк, беседа и наблюдение на птици във водните площи.

 

Бургас

1. Щанд на БДЗП в Морската градина, забавни игри за децата и фото изложба
2. Посещение на служители на Societe Generale Експресбанк в Природозащитен център „Пода“ край Бургас и възстановяване на беседката, информационните табели и пейките. Наблюдение на птици и разглеждане на Природозащитния център.

 

Пловдив

Почистване в района на Гребната база и Натура 2000 зона, където р. Първенецка се влива в р. Марица със служители от Societe Generale Експресбанк. Беседа и наблюдение на птици.

 

Плевен

Почистване на парк „Кайлъка“ от служители на Societe Generale Експресбанк, беседа и наблюдение на птици.

 

Русе

Съвместно със Societe Generale Експресбанк и Туристическо дружество „Приста“ - почистване, косене и събиране на клони и листа на хижа „Приста“, посещение на остров в р. Дунав, беседа и наблюдение на птици.

 

Благоевград

Почистване на местност над парк „Ловен дом“ със служители от Societe Generale Експресбанк, беседа и наблюдение на птици.

 

София

Почистване и реновиране на инфраструктура в Парк музей „Врана“ край София с участието на служители от Societe Generale Експресбанк. Беседа и наблюдение на птици.

 

Козлодуй

Наблюдение на птици и щанд на БДЗП в Ботевия парк.

 

Свищов

Наблюдение на птици и щанд на БДЗП в местността „Паметниците“.

 

Шабла

Откриване на фотоизложба "Пътят на червеногушите гъски - от Сибир до България“ в Зеления образователен център в Шабла. Прожекция на филма "Те отлитат", беседа за птиците и детски арт ателиета.

 

За повече информация:

Свилен Чешмеджиев

БДЗП Регионален офис Свищов

0878 599 383

svilen.cheshmedjiev@bspb.org

http://www.bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones