• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Над 200 са щъркелите в община Сливен
27.02.2015

Над 200 са щъркелите в община Сливен

70 броя гнезда на щъркели, от които 10 изоставени са на територията на община Сливен. Данните са на 7-то международно преброяване на щъркелите, съобщи Мария Диловска от отдел „Екология” към общината.

По населени места най-много гнезда има в селата Самуилово, Биково, Желю войвода, Младово, Скобелево като интересна е тенденцията на строене на щъркелови гнезда в планинската котловина на селата Средорек, Божевци, Стара река, Изгрев.

„Възрастните птици, които са на територията на община Сливен са 116, а малките които са преброени за 2014 г. са 135 птици, но част от тях може и да не оцелеят докато станат възрастни и полово зрели, за да имат потомство”, съобщи още Диловска.

По думите й основната голяма заплаха за щъркелите в България са жиците на електроразпределението, тъй като птиците си правят гнездата директно върху стълбовете и често се запалват и загиват, както възрастните птици, така и малките в гнездото.

„Характерно при щъркелите е моногамията, т.е. възрастните двойки са за цял живот заедно, ако някоя от възрастните птици я сполети нещастен случай с токов удар, другата птица може да се принуди да изхвърли малките от гнездото, защото ще се почувства непосилна да нахрани 3 или 4 малки щъркели, и тогава имаме нулев гнездови успех не само за една година, а за години напред, и птицата остава сама”, каза още Диловска и посочи, че друга заплаха при птиците е загиването и сечта на стари дървета, което е естествения субстрат на щъркеловите птици.

„В  Самуилово, най-известното село в сливенско с гнезда на щъркели по дъбове, в момента има само 7 гнезда, от които 2 бяха в строеж”, посочи още експертът и подчерта, че само 9 гнезда в цялата община Сливен са на дървета, а другите са по действащи стълбове с жици.  В община Сливен, все още има много малко такива платформи, но от отдел „Екология” се надяват, че съвместната работа между ЕВН-Сливен, община Сливен и неправителствения сектор ще промени тази бройка.

На територията на общината има 21 гнезда на платформа, а такива, на които трябва да им се направи платформа са 32. Изкуствени платформи с активно действащи гнезда има само в 8 населени места: Самуилово/2/, Младово/3/, Биково/6/, Скобелево/4/, Бозаджии/2/, Жельо войвода/1/, Драгоданово/2/, Кермен/1/, както и в с. Гергевец и с. Крушаре, но там няма построени гнезда върху платформите.

Следващото международно преброяване на щъркелите ще се проведе през 2024 година.

http://dariknews.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones