• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Дари себе си – кампания за доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди 2015
25.02.2015

Дари себе си – кампания за доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди 2015

Не просто искаме от теб. Искаме… теб! Готов ли си да дариш себе си? Каузата – да бдиш над бъдещето на най-бързо изчезващата хищна птица в Европа.  Обещаваме ти, както единение с природата и несравними гледки, така и дъжд, и вятър, и парещо слънце. И едно чувство, което не може да се сравни с никое друго. Преживяване, което се помни цял живот. Спомен, който леко да боде сърцето с носталгия и гордост, че си бил тогава и там, за да има египетски лешояди...

Ето какво споделя Наташа Питърс – доброволка от Канада, която прекара 3 месеца в Източни Родопи като извършваше редица дейности в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ – охрана на гнезда, анализ на данните от фотокапаните и теренна работа:

„За мен това бе една невероятна възможност да посетя и да живея в тази неописуемо красива местност и да бъда част от този проект, задвижван от прекрасни и отдадени на своята работа хора. С нетърпение чакам момента, когато отново ще се върна, за да прекарам още време в помощ на бъдещето на този емблематичен и уникален вид, какъвто е египетския лешояд.“

През изминалата година в кампанията за охрана на гнезда се включиха 28 доброволци, като някои от тях бяха гости от Канада, Литва и САЩ. Те охраняваха 12 гнезда – или 20 от малките в цялата страна в най-критичния период преди първия им полет (юли-август). Освен че извършваха мониторинг на гнездата, те осигуряваха и храна за птиците.

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет. През 2012 и 2013 г., благодарение на охраната на гнезда, бяха спасени 4 малки. Това е около 10 % от малките, напуснали гнездата през тези 2 години.

Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%.

Включи се в кампанията за доброволци за охрана на гнезда „Дари себе си“! Необходимо е да знаеш, че за дейността няма осигурени средства и ще трябва сам да покриваш разходите си по време на престоя. Разчитаме на твоята подкрепа!

Ако искаш да станеш част от това приключение, попълни приложения формуляр за кандидатстване и го изпрати до:

vladimir.dobrev@bspb.org
vanya.georgieva@bspb.org

Може да научиш повече за част от досегашните доброволци и сътрудници на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ тук.

http://bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones