• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Рекорден брой качулати корморани зимуват на остров срещу Созопол
09.01.2015

Рекорден брой качулати корморани зимуват на остров срещу Созопол

Рекорден брой качулати корморани зимуват на остров Св. Петър, намиращ се до Созопол. Това установи екип на Българското дружество за защита на птиците, който редовно следи нощувката на вида в рамките на проект „Подготовка за идентифициране на Орнитологично важните места (ОВМ) по южното Черноморско крайбрежие” между 2012–2014 г.

При последното наблюдение са установени 452 качулати корморана да се събират за нощувка на острова. Според специалистите това е рекордна нощувка на средния корморан за Южното Черноморие. При многократните наблюдения, извършвани от екипа до момента, птиците, събиращи се да прекарат нощта на остров Св. Петър, не са надхвърляли 200 екземпляра.

Качулатият корморан, наричан още среден, е рядък вид за страната птица. Среща се само по Черноморското крайбрежие. Островите Св. Иван и Св. Петър, намиращи се срещу Созопол, са от изключителна важност за вида у нас. Именно на двата острова през миналата година беше доказано гнезденето на качулатия корморан и по южното Черноморие, което беше потвърдено през тази година. Дотогава единственото потвърдено гнездене на вида в България е известно от скалите край Калиакра и Тюленово на север от Варна. Там колонията се състои от около 160 двойки средни корморани.

Качулатият корморан обитава европейските брегове на Атлантическия океан, крайбрежието на Средиземно и Черно море. Гнезди в колонии в скални ниши, по стръмни скали и песъчливи брегове. Храни се предимно с дънни риби, които лови на дълбочина дори до 60 м.

 

Техническа информация:

Рекордната нощувка за Южното Черноморие на качулати корморани беше наблюдавана от екип на БДЗП на 13 декември 2014 г. (събота) на остров Св. Петър срещу Созопол. Екипът е наблюдавал 452 качулати корморана да се събират на известната нощувка. Досега при многократните наблюдения на екипа не са били установявани повече от 200 екземпляра на същото място.

Наблюденията са направени в рамките на проект „Орнитологично важни места (ОВМ) по южното Черноморско крайбрежие” между 2012 – 2014 г.

снимка: Качулат корморан, © Светослав Спасов, www.NatureImages.eu

http://bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones