• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Десетки щъркели останаха да зимуват в България тази година
06.01.2015

Десетки щъркели останаха да зимуват в България тази година

Тази зима лекарите и служителите на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора получават необичайно много сигнали за "бедстващи" бели щъркели в различни части на страната.

От началото на октомври до момента в центъра са приети десетки обаждания на загрижени граждани, които съобщават, че в средата на зимата са видели самотен бял щъркел, който не е отлетял "на юг" с ятото си и вероятно има нужда от помощ. За това разказа пред "Дневник" Христина Клисурова от Спасителния център. За сравнение, предишни години сигналите за щъркели през зимата не са били повече от два-три.

"Непосредствено преди Коледа получавахме доста често сигнали за видяни самотни щъркели, но тогава и времето беше нетипично топло и нямаше сняг,"  разказа Клисурова. Логичното обяснение за тази тенденция – без да има конкретни доказателства, според нея, е именно топлото време през зимния сезон, което позволява и птиците да си намират храна тук. Тя предполага, че останалите у нас птици идват от Север и по пътя на миграцията са се отказали от крайната цел по някаква причина.
В навечерието на новата 2015 г. също е имало получен сигнал за самотен щъркел в близост до рудниците на Стара Загора, но времето там отново е било топло и слънчево – за разлика от други части на България.
В практиката им често се случва и да получат сигнали за "бедстваща група бели щъркели", които всъщност се оказвали големи бели чапли. За разлика от белите щъркели, големите бели чапли са вид, който нормално зимува у нас. Обикновено могат да бъдат видени на групи в оризища, край реки, язовири, езера.
Конкретната причина защо някои щъркели решават да останат през зимата по нашите земи не е ясна. Обикновено те си избират места, където могат да се хранят – най-често незамръзнал язовир или река. Но когато температурите станат твърде ниски, а най-вече източникът на храна - реката или язовирът замръзнат, птицата се принуждава да се придвижи на юг. Щъркелите правят "хранителна миграция" – мигрират на юг, защото тук вече нямат с какво да се хранят. Когато насекомите, дребните влечуги, мишевидните гризачи не се срещат през зимата, на щъркелите мигрират в "топлите страни", където по това време те са в изобилие. По правило при тях инстинктът за миграция е по-силен.
Затова и специалистите призовават хората, които искат да помогнат на "зимуващите" щъркели, да не ги хранят. "Когато храната изчезне и стане наистина студено, това мотивира птиците да политат на юг," обяснява експертът. Често тези щъркели стигат до Южна Турция, а не до Африка.

Така се случва обичайно , но има и изключения – в някои от случаите се налага намесата на специалисти. Ето защо от Спасителния център апелират също така всеки видял щъркел през зимата да уведоми компетентните органи – Регионалната инспекция по оклна среда и води (РИОСВ) или екипът на Спасителния център.

http://www.dnevnik.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones