• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Рекордна численост на розови фламинги е регистрирана в Атанасовско езеро 30 години след последното такова наблюдение
01.12.2014

Рекордна численост на розови фламинги е регистрирана в Атанасовско езеро 30 години след последното такова наблюдение

Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици. Само преди ден по време на редовните наблюдения, извършвани от орнитолози по проект „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с БДЗП, в лагуната са видени пет розови фламинги.

Очевидците споделят, че към първите две птици, които са наблюдавани за пръв път през октомври 2013 г. и задържали се в Атанасовско езеро повече от година, сега са се присъединили още три дългокраки фламинги. Две от тях са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.

При розовото фламинго е характерно младите птици, тези които не са достигнали половата си зрялост, да са бежови или мръсно бели. С нарастването на възрастта оперението им се сменя с бяло, което в определени моменти става ярко розово. Оттук и името на птицата – розово фламинго. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен.

По това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция. Такова е например езерото Керкини. В него през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди розови фламинги. Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че фламингите намират лагуната за достатъчно богата на нужната им храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук и да не прелетят още по на юг може би е относителното спокойствие, което намират птиците в езерото.

Още едно интересно и необичайно за този сезон наблюдение е направено по време на последния мониторинг на езерата. Участниците в него са видели козодой. Козодоят е активен привечер. След залеза на слънцето излиза от укритята си, за да се храни с насекоми. Активното му присъствие през ноември в района на бургаските езера се дължи на все още топлото време и наличнието на насекоми, неговата основна храна.
/снимка: Стефан Аврамов/

http://bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones