• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

BirdLife към ЕК: пълна забрана на диклофенак и оловните боеприпаси
10.11.2014

BirdLife към ЕК: пълна забрана на диклофенак и оловните боеприпаси

Изключително важните преговори, които се проведоха на 6 ноември в Кито, Еквадор, по време на конференцията на страните по Конвенцията за опазване на мигриращите видове (CMS), имаха за цел да се постигне споразумение на световно равнище за взимане на мерки за спиране на отравянията на птици.

В „Насоки за предотвратяване на отравяния на мигриращите птици" се разглеждат основните заплахи за птиците и за други диви животни. Примери за такава заплаха са пестицидите, използването на отровни примамки, употребата на ветеринарно-медицински лекарства, като смъртоносния за лешоядите и орлите диклофенак, употребата на оловни боеприпаси и др.

Оловото е токсичен метал, който е опасен не само за птиците, но и за хората. Вече е отстранен от бензина и боите, но все още се използва под формата на боеприпаси от милиони ловци по цял свят. Миналият месец 30 видни експерти по дивата природа и човешкото здраве публикуваха изявление, в което се обобщават безспорните доказателства за вредата от оловото и се призовава за постепенното спиране на употребата на оловните боеприпаси.

Някои страни вече са предприели такива мерки – Дания например е забранила употребата на оловни куршуми от 1996г., като датските ловци напълно са одобрили забраната. 

Противовъзпалителния ветеринарен препарат диклофенак е изключително токсичен за лешояди и орли. Неговото използване върху добитъка в Индия доведе до почти пълното унищожение на популациите на лешоядите в Южна Азия. Наскоро бе установено, че е изключително опасен и за орлите. Птиците се отравят, когато се хранят от мъртви животни, третирани с диклофенак.

Ветеринарно-медицинската употреба на препарата вече е забранена в Индия, Пакистан и Непал, но все още е лесно достъпен в Европейския съюз и в няколко африкански страни, където съществува реален риск катастрофата от Южна Азия да се повтори. Последиците от загубата на лешоядите в Индия се измерват не само с довеждането на едни забележителни видове до ръба на изчезването, но също и с огромното въздействие върху икономиката и здравето на хората – непочистените от лешоядите останки предизвикаха бум на бездомните кучета и епидемия от бяс.

Използването на отровни примамки е друг сериозен проблем, оказващ огромно влияние върху спада в популациите на много видове птици, включително и световно застрашени, като египетския лешояд. В Гърция например незаконното използване на отрови е главната причина за упадъка на последните египетски лешояди в страната, която оказва негативно влияние и върху популациите на вида в други балкански страни.

/снимка: © Светослав Спасов/

http://bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones