• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Ловни нарушения в защитена зона „Дуранкулашко езеро“
10.11.2014

Ловни нарушения в защитена зона „Дуранкулашко езеро“

Лов в защитена зона „Дуранкулашко езеро“, стрелба в тъмната част на денонощието и навлизане с лодки във водоема са част от нарушенията, които екип на Българското дружество за защита на птиците е установил на 1 ноември.

За съжаление и тази година с пристигането на червеногушите и белочелите гъски бяха констатирани и първите нарушения на ловното и природозащитно законодателство, които повтарят картината от миналата година, посочват природозащитниците.

Ежегодно се регистрират многобройни нарушения на ловните и природозащитни норми в района на двете Натура 2000 зони. От БДЗП напомнят, че през 2012 г. на територията на защитена зона „Дуранкулашко езеро” беше убита Голяма дропла, което бе едно от фрапантните нарушения, но извършителят така и не бе установен. Ежегодно в района се регистрират ранени червеногуши гъски, а през 2012 г. беше застреляна чевреногуша гъска пред очите на член на екипа на проекта. Много от червеногушите гъски в района носят следи по маховите пера от ловната стрелба и често се виждат птици с липсвaщи пера или пречупени от изстрели пера.

С цел да се сведат до минимум нарушенията на ловното и природозащитното законодателство в защитените зони „Шабленски езерен комплекс“ и „Дуранкулашко езеро“, които са от изключително значение за зимуващата популация на застрашената от изчезване червеногуша гъска, по време на предходния ловен сезон в района действаха смесени патрули. Те включваха представители на РИОСВ – Варна, РДГ – Варна, ДЛС – Балчик, ЛРД – Шабла, БДЗП, полицията и служба КОС в гр. Шабла. От началото на декември 2013 до края на януари 2014 г. смесените патрули извършиха 17 проверки, като повечето от установените нарушения включваха лов в близост до границите на защитена зона и в тъмната част от деня. Благодарение на ежегодните усилия на екипа на проекта и партньорите ни значително са намалели нарушенията, но опитите за незаконен лов и нарушаване на законовите норми продължават.

Тази зима, поради ранното застудяване и наличие на гъски, схемата за патрулиране ще стартира по-рано за пресичане на нарушенията, посочват от БДЗП.
 

http://dobrich.topnovini.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones