• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Най-рядко срещаната птица се нуждае от нов дом.
24.10.2014

Най-рядко срещаната птица се нуждае от нов дом.

Мадагаскарската кафявоглава потапница, най-рядката птица на света, няма да може да оцелее още дълго без нов дом – някоя влажна зона. Това стана ясно от проучване, което откри, че 96% от птиците умират през първите 2-3 седмици от живота си.

Природозащитниците твърдят, че човешката дейност е отпратила птиците към една останала влажна зона, но в нея няма достатъчно храна.

Изследването е публикувано в списанието Bird Conservation International.

Дружеството, което ръководи изследването (The Wildfowl and Wetlands Trust (WWT)), смята, че сега са останали само 25 птици от споменатия по-горе вид в дивата природа.

Човешката дейност, включително обезлесяване, земеделие и риболов, е унищожила техните местообитания до такава степен, че последните останали птици сега могат да живеят само в една влажна зона в северната част на Мадагаскар - съвкупност от езера близо до Беманевика.

След преоткриването на видовете в този район през 2006 г., няколко дружества за защита на птиците създадоха програма за опазване и отглеждане и започнаха да наблюдават дивите птици.

Д-р Джеф Хилтън от WWT заяви, че след като птиците са толкова малко на брой, те със сигурност трябва да се следят отблизо.

"Имахме около 10 или 11 женски като повечето от тези женски снасяха яйца," каза той пред BBC News. Но щом станат на 2-3 седмици, патетата изчезвали.

Като събрали всички доказателства, включително и проби от дъното на езерото, учените осъзнали, че птиците са гладували до смърт. Потапниците се хранят от дъното на езерата, а това стръмно кратерно езеро е твърде дълбоко за тях.

Д-р Андрю Бамфорд, който е ръководител на изследването, заяви: "Последното убежище на мадагаскарската кафявоглава потапница е една от последните девствени влажни зони в страната, но тя просто не е подходяща за техните нужди.

"Нещо подобно се случи и в Обединеното кралство, когато нископланинската червена каня бе принудена да обитава само планинските части на Уелс и Хаваите, където последните представители на този вид оцелели само по горните склонове на вулканите, защото хищниците заемали техните тревни местообитания."

Д-р Хилтън добави: "Мястото, където живеят птиците не е особено добро за тях – но това е единственото, което е било най-малко засегнато от човешката дейност."

Учените казват, че видовете могат да виреят в Мадагаскар отново, ако им се намери нов дом - влажни зони.

Д-р Хилтън допълни: "Наскоро открихме езеро, което смятаме че може да бъде възстановено и да се превърне в място, където птиците ще могат да живеят добре. Най-важното нещо, което трябва да направим е да се сработим с местните хора, за да върнем потапницата, но също така и да възстановим езерото и да помогнем на хората да получат по-добро препитание от езерото, около което живеят."

http://www.fbr.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones