• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Проект "Завръщане на ловния сокол в България" 2015
19.10.2015

Проект

Можем да определим сезон 2015 на проект „Завръщане на ловните соколи в България“, като най-успешния до сега. От планираните 20, бяха освободени 19 млади птици – най-многобройната група от началото на дейностите на Зелени Балкани по проекта.

Най-многобройно поколение от всички размножаващи се птици в Спасителния център, 5 малки, имаше най-възрастният мъжки– Адам на цели 22 години. От друга страна имахме първи успех с Пижо и Пенда, двойка птици, живеещи заедно от дълго време.

За дейността по освобождаването на младите, излюпени при нас птици, отново избрахме околностите на Стара Загора. Този път, обаче, поставихме 4 адаптационни волиери, всяка от които на разстояние 1 до 3 километра от другата. Така се надявахме да дадем повече пространство на птиците от всяка една волиера. Надежди, които не се оправдаха, тъй като след освобождаването им младите соколи от различните волиери се събраха заедно, и въпреки опасенията ни за конкуренция и безпокойство, те нямаха проблем помежду си.

Всяка освободена птица бе маркирана с пръстени, които показваха коя е тя и от коя волиера е освободена. Това направи наблюдението ни по-лесно и удобно.
Екипът на проекта бе интернационален. От 4 човека имахме един българин, една канадка, един англичанин и един испанец, като по график двама от екипа винаги бяха на терен, близо до младите соколи, следейки всичко да е наред, и водейки подробни записки за състоянието на птиците, посещаемостта на местата за хранене и други интересни факти. За тази цел в клетките бяха монтирани специални камери за наблюдение, а дрон обхождаше редовно местата за почивка и  хранене на птиците.

За щастие тази година нямахме инциденти и всички освободени птици излетяха и се адаптираха успешно.
Периодът на адаптиране на бе 4 месеца. Той бе по-дълъг, заради желанието  на птиците да останат повече време край мястото на адаптация. Това напълно съответстваше с целта на освобождаването посредством адаптационна волиера - задържи птиците по-дълго време в района, който те да припознаят, като свой дом, когато стане време за размножителния им период.

По план преместихме в хаковете излюпените в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани птици на 25-30 дневна възраст, където те изкараха 2-3 седмици. Първоначалните ни планове бяха да за задържим младите птици в района поне 28 дни след освобождаването им от волиерите (при положение, че най-дългия период предните години от дейността на проекта бе 14 дни).  И в това направление си имаме изявени птици. Така, например, соколчето с лаконичното име 9V, отговарящо на номера на пръстена му, се задържа в района на освобождаване най-кратко, само 27 дни. За разлика от него, обаче, 5P стоя там над 80 дни!!!

Интересно е да отбележим, че имаше различия и на поведението на птиците от различните адаптационни волиери. Така например птиците в хак 4 бяха доста активни, на моменти даже и агресивни едни към други. За разлика от тях младежите в хак 2 бяха спокойни и доста инициативни. Пръв набра смелост и литна младото мъжко соколче 1А. Да си признаем той малко ни изплаши, тъй като го нямаше в района цели два дни. Но след всичко се оправи, когато на третия ден видяхме през биноклите си нашия смелчага отново.

И така сезонът приключи, птиците отлетяха, оборудването бе прибрано, няма я и караваната, доскорошен полеви дом на нашите сътрудници на терен.

Сега сме в очакване на новите приключения, които ни чакат през идната година.

А до тогава, ще се грижим с любов за соколите в Спасителния център, за да ни са отблагодарят и те със здраво и многобройно поколение напролет.

В новината са изпалзвани снимки на Дарен Уиикс и Давид Ацебес.

Проектът „Завръщане на ловния сокол в България“ се извършва от Зелени Балкани и International Wildlife Consultants (UK) Ltd. с подкрепата на изследователската и консервационна програма на Environment Agency – Abu Dhabi и ЗАД Армеец.

http://www.greenbalkans.org/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones