• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Пътят на миграцията през погледа на маркираните египетски лешояди
19.10.2015

Пътят на миграцията през погледа на маркираните египетски лешояди

През септември настъпи моментът, в който изпращаме египетските лешояди към техните зимни квартири в Африка. Някои от тях са изминавали тези хиляди километри десетки пъти, докато за младите птици, излюпени тази година, това ще бъде ново и много опасно изпитание. Техният първи полет от гнездото бе зорко следен от доброволци на „Помощ за египетския лешояд“ и ни се иска да можехме да протегнем ръка за помощ и по време на дългия им път към Африка.

Точно затова през последните няколко години поставихме сателитни предаватели на общо 20 лешояда (18 млади: 8 в България, 7 в Гърция, 2 в Македония и 1 в Албания; и 2 възрастни лешояда в Гърция). Броят на маркираните млади птици бе достатъчен да се направят анализи на миграцията им, местата за зимуване и причините за смъртност през първите две години от живота им (повече по темата можете да прочетете тук). Но броят на маркираните възрастни птици бе все още недостатъчен, за да бъдат направени по-сериозни емпирични изводи относно използването на гнездовите територии, миграцията и причините за смъртност при възрастните птици. Затова тази година успяхме да уловим и да поставим сателитни предаватели и на още 3 възрастни египетски лешояда (1 в Гърция на птица от южна Албания и 2 в България).

В момента от всички маркирани млади египетски лешояди само 3 продължават да излъчват сигнал като някои от останалите за съжаление загинаха, а други спряха да изпращат информация за местонахождението и движенията си. Сателитният предавател на Волен, който беше маркиран през 2012 в северна България, продължава да не излъчва сигнал от 29 септември 2014, като последните данни от предавателя са от Централен Египет. Последното движение на Лефкипос - маркиран през 2012 г. в Дадя, Гърция, е регистрирано на 26.01.2015 в района на югозападен Судан, на границата с Южен Судан.

Добрoмир, маркиран със сателитен предавател през 2012 г. прекара лятото в родното си място – Северна България, след което успешно достигна до Судан. Изминалият зимен сезон 2014/2015 Добри прекара в обширен район, обхващаш Афар и Южен Судан.

Сание, маркирана през 2013 г., след като прекара лятото в Турция, се върна в Чад.

Иляз, с поставен сателитен предавател през 2012 година се намира в Чад и е единственият от маркираните млади птици, който никога не е напускал Африка след първата си миграция от Балканите – вече 3 години.

Възрастните египетски лешояди с поставени сателитни предаватели са четири. През 2014 година загина Лазарос, за втори път попадайки на отровна примамка.

Борис и Джени - двата възрастни лешояда от един и същи район в Източни Родопи, България, на които тази година поставихме сателитни предаватели, достигнаха зимните си квартири, като  пътуваха заедно до Сирия, където се разделиха и Джени пое към Чад, а Борис- към Етиопия.

Аос – маркираният египетски лешояд тази пролет от южна Албания достигна Чад и в момента се намира много близо до Джени.

Кастор – маркиран през 2014 и опръстенен и излюпен в района на Маджарово през 2010, след сезон, прекаран на българо-гръцката граница в района на Източни Родопи, се върна за втора поредна година откакто го следим в Етиопия.

Интересен факт в че Борис и Кастор в момента зимуват заедно в района на Афар, където се намира едно от най-големите струпвания на вида в Африка.

Всеки може да следи придвижванията на маркираните египетски лешояди тук.

http://bspb.org/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
ТОДОР
НАМЕРИХ ПРЪСТЕН НА ПТИЦА YU (АПРИЛ С АРАБСКИ ЦИФРИ)98 173728 НЯКОЙ ИНТЕРЕСУВА ЛИ ГО?
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones