• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Соколи по скалите
20.06.2012

Соколи по скалите

"Соколи по скалите" е името на вълнуващ български научно-популярен филм от 80-те години, разказващ за един рядък вид птица в България - ловния сокол. Филмът е заснет благодарение на ентусиазма на известния професор биолог Таню Мичев и телевизионен екип, работещ при екстремни условия. Птиците се снимат от укрития, закрепени на отвесни скали, а операторите висят на алпийски въжета. По-късно се оказва, че кадрите, заснети тогава, са уникални и изключително ценни, тъй като са документирани едни от последните гнезда на вида в страната.

Няколко години след това видът изчезва и остава само на черно-бялата лента. Последното регистрирано гнездо на ловен сокол е през 1998 година в Стара Планина.

През 2011г. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, в който все още работи легендарния професор, започва проект. за възстановяване на популацията на вида в България. Част от дейностите по проекта се реализират и в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Проектът е пилотен и включва връщане в природата на млади ловни соколи – 6 през 2011г. и 4 през 2012г. Той цели проучване на заплахите за вида в България, идентифициране на подходящи местообитания, както и разработване на успешна техника за възстановяване на популацията на вида чрез реинтродукция.

През тази година беше използвана техниката „Open hack”, при която птиците се доотглеждат от 25 дневна възраст в изкуствено гнездо, закрепено за скалите. На 6-ти и 7-ми юни, когато малките ловни соколи бяха на 50-51 дни от излюпването си, те направиха първите си полети. Всички преодоляха критичния момент на първото кацане, и до 2 дни се завърнаха на скалата с изкуственото гнездо, за да търсят храна. Вече пети ден соколите летят свободно и кацат по скалите в Национален парк „Централен Балкан”. Летателните им умения се подобряват с часове. Две от тях бяха забелязани да ловуват насекоми, а трето да преследва жива плячка – пойна птица. Наблюдението и подхранването на птиците ще продължи до около средата на юли, когато се очаква те да напуснат „родната” територия и да започнат да „проучват света” както в България така и в съседните страни. Движенията им ще бъдат проследявани чрез GPS трансмитери, закрепени на гърба на соколите.

Екипът на проекта се надява малките ловни соколи, пуснати на свобода през 2012г. да оцелеят и да започнат да се размножават след 2-3 години, когато станат полово зрели.

Проектът е финансиран от Environment Agency – Abu Dhabi и се осъществява в сътрудничество със СНЦ „Зелени Балкани”, Дирекция на НП “Централен Балкан” и International Wildlife Consultants (UK) Ltd.

За повече информация –
Димитър Рагьов (ИБЕИ – БАН), ръководител на проекта –
e-mail: dimitar.ragyov@gmail.com; Тел.: 0898 58 55 53

http://www.greenbalkans.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones