• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Два противоположни протеста в един ден
20.06.2012

Два противоположни протеста в един ден

Екозащитниците не са против инвеститорите. Въпросът за тях е не дали да има инвестиции в ски туризма или да няма, а какви инвеститори България иска да има.

Това заяви пред журналисти вчера Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие".

"Въпросът е дали да има инвеститори, които виждат в закона "врата в полето" и правят каквото си искат. И когато вземат една територия, ползват двойно повече и не желаят да плащат. Оказват натиск и изнудват правителство, Народно събрание и предимно гражданите и гостите на столицата със затварянето на достъпа до Витоша. Или искаме социално отговорни инвеститори, които се грижат последствията за околната среда да бъдат минимални", допълни Цветков.

Той съобщи, че днес в 18.30 ч. предстои шествие на скиори и сноубордисти, туристи и природозащитници от НДК през Министерски съвет към Народното събрание.

"В същото това време подстрекаваните от министъра на земеделието Мирослав Найденов протести на хората и на общинските администрации в някои манипулирани общини, които нямат пряк интерес от този закон за горите също ще се състои утре.

Нашият призив е за ненасилие от страна на гражданите, които се чувстват ангажирани. Призоваваме за мирни протести и отстояване на позициите", коментира още той.

Хората от планинските общини, както се представят на сайта на община Банско, организират също днес, но от 12 ч. пред Народното събрание, митинг в подкрепа на поправките в закона.

По думите на Петко Цветков най-големият напредък, който е постигнат до момента, е, че обществото и гражданите на София са дали изключително сериозна заявка, че който каквото и да иска да прави в българските гори, трябва да се съобрази не толкова с държавните институции, колкото с гражданското общество.

Второто най-голямо постижение на протестите, акциите и преговорите е, че гражданските организации, които представляваха обществото в Министерския съвет, успяха да извадят аргументи, с които премиерът беше убеден, че не е защитен интересът на гражданското общество в промените в Закона за горите.

В резултат на това президентът наложи вето и премиерът призова депутатите да се съобразят с ветото, коментира Александър Дунчев от WWF.

"Гражданските организации не търсим компромис, ние бяхме там, за да заявим, че има принципни проблеми и трябва да намерим принципни решения", каза още той.

Едно от нашите предложения беше свързано с улесняването на ремонта на съществуващите ски съоръжения.

Всички сме "за" ремонта на ски съоръженията в страната, добави Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани".

Михаил Михов от Българска асоциация за алтернативен туризъм припомни, че представляваната от него организация и Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции още преди месеци излезе с общо становище против новите текстове в Закона за горите.

Според нас тези промени ще доведат до загуба на други ресурси, които са изключително ценни за туризма в България като, например, качеството на пейзажа, което става все по-търсен ресурс, когато се пътува, коментира той.

Предстои Комисията по земеделие и гори в парламента да се произнесе по ветото на президента и да внесе доклад в пленарната зала, след което всички депутати трябва да гласуват ветото на държавния глава.

Народното събрание трябва да се произнесе в 15-дневен срок по наложеното вето. Ако то бъде прието, ще започне разглеждането на промените в Закона за горите отначало.

http://www.vesti.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones