• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Напредък в спора по Закона за горите
20.06.2012

Напредък в спора по Закона за горите

Има напредък в дискусията по най-спорния текст от промените в Закона за горите - за промяната на предназначението на земи от горския фонд.

Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от Агенция "Фокус".

Една от промените в закона, върху които президентът наложи вето, предвиждаше да се позволи застрояване на горски територии със ски съоръжения без промяна на предназначението на земите.

Този текст от закона стана причина за обвинения в лобизъм и в улесняване на сечта и застрояването на българските планини и предизвика вълна от протести в столицата.

Ветото върху закона обаче предизвика ответни протести с мотива, че така се парализира развитието на зимния туризъм в България.

След наложеното от президента вето Министерството на земеделието е домакин на дискусиите между страните, засегнати от спорните текстове в закона.

"Те се съгласиха с нашите аргументи и предложиха, направиха първата крачка – промяната на предназначението да бъде за определен период от време, след изтичането на който отново това става държавен горски фонд", каза тази вечер министър Найденов.

"Позицията на министерството е, че държавата желае да запази горите абсолютна държавна собственост, завинаги", посочи той.

Следващият проблем идва от това, че таксите за самата промяна на предназначението са изключително високи и някой потенциален инвеститор просто ще го откажат, посочи Найденов. "Затова в момента разглеждаме варианта да бъде променена наредбата за тези такси, за да бъдат те актуализирани и да станат възможни и достъпни.

Третото, по което днес спорим целия ден – в определени територии, съгласно тяхното настояване, инвестиции може да прави държавата и общините, но не и частни инвеститори.

Опитваме се да им обясним, че ако промяната на предназначението е за определен период от време – дори и частна да е инвестицията, след изтичането на срока, то става държавно.

Ако там е направен влек или лифт, след 10 или 20 години той става държавна собственост. В този смисъл, ще си докараме освен горския фонд и допълнителни материални блага за държавата, за общините", каза Мирослав Найденов.

http://www.vesti.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones