• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Хищните грабливи птици са най-често търгуваните незаконно у нас
19.06.2012

Хищните грабливи птици са най-често търгуваните незаконно у нас

Екземпляр от редкия и защитен вид "сокол скитник" бе намерен през май в центъра на София Екземпляр от редкия и защитен вид "сокол скитник" бе намерен през май в центъра на София
Хищните грабливи птици са най-често търгуваните незаконно защитени видове у нас, каза на пресконференция в МОСВ Валери Георгиев - държавен експерт в дирекцията "Национална служба за защита на природата" към екоминистерството.

Той участва в семинар с представители на отговорни институции и неправителствени организации за подобряване на взаимодействието им в борбата с бракониерството и търговията със защитени видове.

Главно се търгува със соколи, които се ползват за лов - ловен сокол, сокол скитник, ястребов орел, скален орел, посочи Георгиев.

Често се търгува и с пойни птици, които се предлагат от бракониерите за кафезно отглеждане.

По-голямата част от тях обаче умират, тъй като са диви и трудно се приспособяват към затворени пространства, обясни специалистът.

За последните две години на граничните пунктове в страната са конфискувани много редки птици и животни.

Сред тях са около 300 папагала - жако, вълнисти и други, орли, над 30 шипоопашати и шипобедрени костенурки, над 20 килограма змиорки и т.н.

Зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева също отбеляза, че в последно време е нараснал интересът към търговията със защитени видове.

Според нея няма основание да се смята, че има пропуски в законодателството на МОСВ, но в закона за ветеринарната дейност, например, няма текст за отнемане на защитените животни в полза на държавата и контролните органи на екоминистерството няма как да реагират.

Съгласно българското законодателство 487 вида животни и 572 вида растения са защитени.

Всичко, което се отнася до улавяне, убиване, бране, преследване, обезпокояване, притежаване и търгуване с тях, се обявява за бракониерство, подчерта Манева.

От три до пет години затвор е наказанието за унищожаване на защитени видове, а до пет години - на защитени видове от европейското законодателство.

Глобите стигат до 20 хил. лева за физически, и до 30 хил. - за юридически лица.

Присъстващите поставиха и въпроса за координация на регистрите на МОСВ и Изпълнителната агенция по горите по отношение на регистрацията на ловните трофеи.

Предстои откриването и на спасителен център за водни животни във Варна, стана известно още на форума.

Незаконната търговия със защитени видове е третата по обем в света след търговията с наркотици и с оръжие, отбеляза Валери Георгиев - държавен експерт в дирекция "Национална служба за защита на природата" към МОСВ.

Колкото по-застрашено и изчезващо е едно животно или растение, толкова по-скъпо е то, коментираха експертите.

Някои ресторанти в Азия са направили като свое меню списъка със световно защитени видове, даде пример Георгиев, цитирайки информация на свой колега от международната организация "Трафик интернешънъл".

В китайската медицина се използват голямо количество продукти, които не са с много ясно въздействие върху здравето на хората, отбеляза експертът.

Носорог

По думите му типичен пример е носорогът, чийто рог се използва. Рогът има съдържанието на човешката коса - кератин, и нищо друго, което да е полезно, но "изправеността" му се свързва с потентността при мъжете, поясни Георгиев.

По думите му виаграта е "спасила за малко" носорозите, но е започнала нова кампания. Допълнително търсене създавали слуховете, че роговете лекуват рак.

По негова информация дори в Софийския зоопарк са търсили рог от носорог хора, които са се представили за ирландци. Това потвърдиха и представители на зоопарка, които присъстваха на семинара.

По тази причина се обсъжда изобщо да бъде забранен износът на носорог и рогове от животното, дори за целите на ловни трофеи.

Костенурки

Костенурките са друг защитен вид, който често става обект на незаконна търговия. Те са един от най-старите видове на планетата и се смятат за символ на дълголетието заради възрастта, която достигат някои от тях - над век.

Някои вярват, че с кръвта на животните се лекува анемия и тежки онкологични заболявания на кръвта.

През есента бяха конфискувани 33 екземпляра от световнозащитените сухоземни костенурки в имот на Кирил Рашков край пловдивското село Катуница. В началото на този месец те бяха освободени в природата.

Странен внос

Сред най-странните видове, които специалистите са конфискували при опит да бъдат внесени у нас, са тарантулите. Те се внасят главно от Чехия, но и в България има хора, които ги размножават.

Атрактивни са, защото са големи, коментира Георгиев.

През април т.г. митнически служители на ГКПП "Калотина" задържаха контрабанден "терариум" с 32 екзотични влечуги от Чехия - 10 змии боа удушвач, един американски смок, три кралски питона, два смока, три жълтобузи костенурки, две черни костенурки, три млечни жаби, три оранжеви жаби, два гущера сцинг, един гущер агама и два паяка тарантула.

През март т.г. на същия ГКПП бяха задържани шест варана, четири каймана, три питона, 15 хамелеона, 49 костенурки, един скорпион, шест рака, 10 охлюва, както и много червеи и хлебарки.

http://www.vesti.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones