• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

"Гугъл" помага на индианско племе в борбата срещу обезлесяването на Амазония
18.06.2012

"Гугъл" показа в Рио де Жанейро културна карта на индианците суруи, предаде DarikNews.bg. Този дигитален инструмент ще помогне на амазонското племе да споделя широките си познания за гората и да се бори срещу обезлесяването.

Картата, резултат от петгодишното сътрудничество между вожда на суруите Алмир и американския интернет гигант, бе показана за първи път на форум на предприятия, съпътстващ конференцията за устойчиво развитие "Рио+20".

Върху анимираното изображение на планетата в Google Earth се вижда малка точка върху обширната Бразилия. Това е племето суруи, което наброява 1 300 души, живеещи на територия от 240 000 хектара в амазонския щат Рондония.

Приложението представя снимки и видео в 3D на гората, където живеят туземците, придружени от разкази за техните традиции и обичаи. Изображенията могат да се видят на Google Earth и на сайта www.paiter.org.

Вождът Алмир с корона от пъстри пера приветства проекта, който "показва на света чрез "Гугъл" стойността на нашата култура". Алмир, който предложил идеята за картата на "Гугъл" преди пет години по време на посещение в САЩ, каза на пресконференция, че се гордее много с приноса на суруи за проекта, особено за разказите.

"Това действително е новаторски проект за "Гугъл", каза Ребека Мур, ръководител на проекта.

Вождът суруи обяви, че индианците ще използват картата, както и смартфони, за да осъществяват надзор над нелегалното обезлесяване в близост до тяхната територия. Алмир увери, че целта му е хората да осъзнаят необходимостта от устойчиво използване на горите, допълва БГНЕС. "Ние познаваме гората, "Гугъл" даде технологията и сключихме партньорство за доброто на горите", добави той.

Представителката на "Гугъл" подчерта, че същата технология ще бъде използвана, за да се помогне и на други племена в Канада и Нова Зеландия.

През 2011 г. "Гугъл" картографира част от амазонската река Рио Негро, прилагайки в сърцето на гората програмата си Street View, която позволява на сърфиращите в интернет да разглеждат градове чрез 360-градусови изображения.

http://www.3e-news.net

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones