• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Популацията на морския орел се увеличава
12.06.2012

Популацията на морския орел се увеличава

През последните няколко години гнездовата популация на морския орел в България се увеличава, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Гръбнакът на популацията – дунавските ни острови, продължава да запазва същия брой от миналата година. Продължават обаче да се откриват нови двойки в Южна България, твърдят еколозите. Към момента числеността на морския орел в България се оценява на 15 – 20 гнездящи двойки.

Въпреки цялостната положителна тенденция ниският гнездови успех на някои двойки показва наличието на неизвестни заплахи, смятат природозащитниците. Само една от трите редовно мониторирани от БДЗП двойки по дунавските острови успя да отгледа малки. Продължава да буди притеснение една от двойките, която за втора поредна година успява да стигне единствено до етап снасяне на яйце.

През май 2011 г. БДЗП в сътрудничество с дирекцията на Природен парк "Персина" и Немския институт по зоология и проучване на дивата природа осъществи първото поставяне на сателитни предаватели на морски орел в България. Поставени бяха два типа предаватели – GPS Argosна Microwave Telemetry и GPS-GSM на Vectronic Aerospace, на две орлета. Предавателите тежат едва 70 грама и са снабдени с фотосоларен панел, който захранва батерията. Те се поставят като "раница" на гърба на орела по начин, който не възпрепятства свободните им движения и техния полет. Емо и Мая, кръстени от доброволците на БДЗП в гр. Свищов получиха също и индивидуални цветни пръстени на краката, а взетите кръвни проби ще послужат за генетични и токсикологични анализи, които се провеждат в немския институт в Берлин.

Възстановените блата на остров Персин продължават да бъдат ключово зимовище на морските орли по Дунав, като освен него данните от поставените два предавателя ни показаха и друго предпочитано място – източно от гр. Русе, където орлите прекараха почти целия зимен сезон 2011/2012 г.

Получените данни ще ни помогнат да установим къде нашите орли скитат, какви ловни територии предпочитат и много други неща за техния живот. Първите данни вече показаха предпочитаните от орлите територии, които в повечето случаи са дунавски острови с обкръжаващите ги влажни зони, където те лесно намират храна.

Дейностите по опазването и проучването на морския орел по Дунав се финансират от Природен парк "Персина" и българо-румънския проект на БДЗП "Заедно за Дунав".

http://www.3e-news.net

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones