• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Пет от всеки шест българи се вълнуват от проблемите на околната среда
07.06.2012

Пет от всеки шест българи се вълнуват от проблемите на околната среда

Приблизително пет от всеки шест запитани или 84% се вълнуват от проблемите на околната среда. Това показват резултатите от проучване на МБМД за екологичните нагласи на българите, изготвено по поръчка на Министерството на околната среда и водите.

В същото време едва един на хиляда от анкетираните посочва опазването на околната среда като водещ проблем за България, докато през миналата година по този начин са го определили един на сто от запитаните.

Като най-сериозен екологичен проблем за страната участниците в проучването възприемат замърсения въздух, посочен от 64% от всички анкетирани. Другите най-често посочвани проблеми са нерегламентираните сметища (54%) и липсата на чистота в градовете (45%).

Готовност да изхвърлят отпадъците си разделно са заявили 90% от анкетираните. В същото време 80% от всички запитани признават, че в момента не правят това, като най-често посочваните причини са липса на организирана система за разделно събиране и схващането, че отпадъците от цветните контейнери в действителност не се извозват разделно.

Мнозинството от запитаните смятат, че поддържането на чиста околна среда зависи преди всичко от гражданите - по този начин отговарят 81%. Общините са посочени като отговорни от 38%, а държавата - от 28% от запитаните. Индустрията се подрежда едва на четвърто място по отговорност към природата -  само 18% от участниците в проучването смятат, че предприятията трябва да проявяват грижа за околната среда.

С най-голямо одобрение сред екологичните политики се ползват ограниченията върху използването на полиетиленови торбички, като 88% от всички участници в проучването обявяват подкрепата си за въведената от МОСВ през миналата година екотакса върху торбичките.

Като цяло чувствителността към проблемите на околната среда се повишава, коментират авторите на проучването. Действията за опазване на природата обаче все още не са част от всекидневието на българите, допълват от МБМД.

http://www.dnevnik.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones