• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Ограбени гнезда на царски орел
30.05.2012

Ограбени гнезда на царски орел

Нов случай на ограбени гнезда на царски орел бе регистриран в Югоизточна България. При редовния мониторинг експерти от „Зелени Балкани” забелязват под едно от гнездата следи от автомобилни гуми, отъпкана трева и следи от алпийска техника по дървото с гнездото на световно застрашените птици. Установява се, че орелът, който предишния ден е мътел яйцата си, е напуснал гнездото. Кражбата се случва няколко дни преди от яйцата да се излюпят малките орлета.

Подобно ограбване е станало преди няколко дни и в друго гнездо на царски орел, което се намира на около 30 км. от първото. При този случай експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установяват сходни факти – че орелът вече не мъти и че около гнездото има следи от алпийска екипировка и автомобилни гуми.

Двете природозащитни организации – Зелени Балкани и БДЗП са информирали полицията по случая и на място са били проведени необходимите действия по събиране на доказателствени материали. В случая се включиха и представители на Главна дирекция „Криминална полиция” от София, които от няколко години са пряко ангажирани с работата по подобни случай с престъпления срещу дивата природа.

Наказателният кодекс на Р България предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба в размер от 1000 до 5000 лв. при унищожаване, задържане или продаване на европейски или световно застрашени диви животни. Миналата година бе повдигнато обвинение срещу британски гражданин колекционер на яйца от редки видове птици. Той бе задържан в Бургас при съвместна акция на местната полиция, експерти на БДЗП и Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания.

„Вероятно в случая се касае за ограбване на яйцата с цел колекционерство”, коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, в рамките на който се извършват редица дейности за борба с престъпленията срещу дивата природа. „Това е едно доста  ексцентрично хоби, което не е разпространено у нас и затова случаите будят недоумение. Обикновено тези колекционери сами си набавят яйцата за своята колекция от дивата природа. Истината е, че тези яйца на царски орел нямат материална стойност  и затова недоумяваме за мотивите на престъплението.У нас няма пазар или търсене за подобни неща и вероятно става дума за определен бракониер, който иска да задоволи, меко казано, странните си потребности.. В същото време щетите, които са нанесени върху популацията на световно застрашения царски орел са гигантски и необратими”, допълниха от БДЗП.

Двойката царски орли снася между 1 и 3 яйца на година, но от тях най-често се излюпват 1 или 2 пиленца. Огромната част от тях загиват още като съвсем малки, като това става най-често от токов удар при кацане върху необезопасени електрически стълбове, отрови и бракониерски острел. У нас са останали само 23 двойки на този рядък в световен мащаб вид.

Преди две години БДЗП алармира за подобен случай от Сакар. Зелени Балкани работят по опазването на царския орел в рамките на проекта ,,Консервационни дейности за целеви видове от Директивата за птиците на ЕС - белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в  основните им местообитания в България”

Призоваваме обществото към нетърпимост към подобни нагли престъпления, защото те ограбват нашето национално богатство – безценната ни природа и редките видове, които се опитваме да опазим за бъдещите поколения, коментираха от двете природозащитни организации.  

За допълнителна информация:

Димитър Демерджиев
Отговорник за царския орел БДЗП, LIFE+ Save the Raptors
Тел.: 0878 599 376, e-mail: dimitar.demerdzhiev@bspb.org

Градимир Градев
Координатор консервационни дейности - СНЦ "Зелени Балкани"
Тел.: 0885 609 289, e-mail:ggradev@greenbalkans.org

http://www.saveraptors.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones