• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Нашите зоопаркове не могат да станат спасителни центрове
09.08.2012

Нашите зоопаркове не могат да станат спасителни центрове

Нашите зоопаркове са с изключително малки ресурси, с много остаряла база, и не виждам как биха могли да станат спасителен център за диви животни. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Димитър Иванов, управител на Парк за танцуващи мечки в Белица.

„Когато зоопаркът иска да бъде спасителен център, той трябва да изгради изолатор, в който по закон, когато дойде ново животно, поне един месец да се наблюдава, да се поставят необходимите ваксини, правят се изследвани и се обезпаразитява, за да може всичко да е сигурно. При нашите зоопаркове, освен остарялата база и малкият ресурс, проблем е, че те са бюджетни и като бюджетират, например в началото на годината и ако приютят там два лъва и една мечка, те няма да имат пари с какво да ги изхранват и обгрижват”, обясни той.

„Аз съм „за” изграждането на спасителен център, понеже през последните две години трафикът на екзотични животни в България, като външна граница на Европейския съюз, се засили изключително много, както дори и от страни от самия Европейски съюз. Имаме три митници, които правят всичко възможно, но когато конфискуват животните, няма къде да ги настанят.

В България по-миналата година Министерство на околната среда и водите конфискува два лъва, а ние помогнахме да бъдат настанени; така наречената „зоологическа” градина на Дамбовците също са едно огромно количество животни, които България в момента няма къде да настани. Дори и в Европа не могат да се справят с такова огромно количество животни, като говоря основно за големите хищници – мечка и котки. Оттук нататък започват папагали, към които има огромен интерес на черния пазар, и влечуги”, каза Иванов.

По негови думи - в България е нужно да има спасителен център, който да буферира този момент: когато се конфискува животното, да има къде да бъде настанено и да бъде обгрижено професионално, докато се разбере по институциите какво става с него и след това, по закон, да бъде настанено на правилно място.

http://www.ecomedia.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones