• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Гепард постави световен рекорд
07.08.2012

Гепард постави световен рекорд

Женският гепард Сара направо разсипа световния рекорд на 100 м спринт, като спря хронометъра на 5,95 секунди. В сравнение с нея световният рекордьор Юсеин Болт с неговите 9,58 сек изглежда категорично тромав, съобщава статията на Руф Смит в "Нешънъл джиографк" (тук със съкращения).

Бягането на 11-годишната гепардка от зоопарка в Синсинати, САЩ, бе проследено с радар, който определи скоростта й на 98 км/ч, гласи съобщение от администрацията на зоопарка. "Нешънъл джиографик" фотографира Сара и други гепарди за ноемврийския си брой, който ще включва безпрецедентни високоскоростни снимки.

Според съобщението спринтът на Сара от 20 юни представлява най-бързото измерено пробягване на 100 метра от същество на тази планета. Това не е изненада за Кейтрин Хилкър, която е отгледала гепардката от мъниче: "Никой не може да бяга като Сара. Тя е специална. Знаех, че може да пробяга разстоянието за под 6 сек, но да го видя как става беше чудесно".

По време на фотосесията 5 гепарда се съревноваваха в спринтове по няколко пъти дневно. За тях бе като игра да се стрелнат от задницата на един от фургоните на зоопарка и да преследват пухкави изкуствени кучета, дърпани с висока скорост по поляната от корда. Гепардите са привикнали към дълги спринтове за посетителите в зоологическата градина, които обичат да наблюдават този природен спектакъл. Подобнии демонстрации са полезни не само за физическото състояние на котките, но и за каузата за набиране на средства за тяхното опазване.

За снимачния екип и гледачите на животните дните на снимките бяха доста дълги, горещи и пълни с предизвикателство. Гепардите са най-бързите сухоземни същества, които ускоряват приблизително като "Ламборджини", но те са и индивидуалности. Имат настроения като хората и някои от тях са по-добри атлети от други, каза Хилкър. Времето за изминаване на 100-те метра в опитите на петте гепарда варира от зашеметяващите 5,95 сек на Сара до "пешеходните" 9,97 сек на млад мъжки гепард, който си тичал разсеяно.

Ако световният рекорд в бягането на Сара изглежда от човешка гледна точка впечатляващ, то почти сигурно е, че дивите гепарди - жилести, гладни и преследващи антилопи за оцеляването си - понякога бягат и значително по-бързо. "Това тук им беше само за удоволствие - отбеляза Хилкър - те знаят, че ще бъдат нахранени и виждат финалната линия".

http://www.ecomedia.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones