• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Обезлесяването на Амазонските гори с 23% по-малко
07.08.2012

Обезлесяването на Амазонските гори с 23% по-малко

През последната година обезлесяването на тропическите гори в Амазония бележи спад от 23%. Това означава, че в периода август 2011 г. - юли 2012 г. е запазена близо 630 кв.км горска площ, съобщава британското издание "Гардиан".

Сателитните снимки, публикувани миналия четвъртък от Бразилския национален институт за космически изследвания, показват дългосрочната тенденция на понижаване на темпа на обезлесяване - близо 3/4 по-бавно спрямо пика от 2004 г.

"Това са страхотни резултати, които ни мотивират да работим дори по-усилено, за да се справим с нелегалната сеч", заяви бразилският министър на околната среда Изабела Тейксейра.
Данните идват, след като април тази година Бразилия прие доста оспорвания Закон за горите. Зелените активисти смятаха, че той предвижда по-слаби мерки за защита на горските масиви, заради което президентът Дилма Русеф наложи частично вето.

Възможно е обаче данните да се опровергаят, тъй като системата за ранно сигнализиране Deter, с която са направени изследванията, има относително малка резолюция и "вижда" само обезлесявания по-големи от 25 хектара и заради облачност може да пропусне някаква част от горите.

В изявление по повод последните снимки на екваториалната гора "Грийнпийс" - Бразилия, коментират, че обезлесяването може да се сведе дори до 0%.

Амазонската вечно зелена гора е най-обширната в света. В нея се среща изключително голямо разнообразие от флора, фауна и минерални залежи, които са от съществено значение за екологичното и климатичното равновесие на целия свят. Заради балансираните емисии CO2 и O2 е наричана "белите дробове на планетата". Тропическите й гори действат като абсорбер и затова са и най-големият естествен защитник срещу глобалното затопляне, като поемат голяма част от въглеродните емисии на планетата. Изсичането на огромни площи от тях има точно обратния ефект.

http://www.dnevnik.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones