• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Нападенията от мечки в Смолянско намаляват спрямо 2010 г.
03.08.2012

Нападенията от мечки в Смолянско намаляват спрямо 2010 г.

Броят на нападенията от мечки в Смолянско е с над 30% по-нисък, в сравнение с 2010 г. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Александър Дуцов от Сдружение за дивата природа „Балкани”. По думите му - до момента най-много електропастири са раздадени в Смолянска област и се забелязва сериозен спад на проблемите с нападения от мечки.

„В Смолянско са най-много желаещите да получат електропастири срещу мечки. Там бяха най-голям брой пострадали през 2009 – 2010 г., когато започна програмата, и се раздадоха най-много електропастири. Съответно се забелязва и най-сериозен спад на проблемите в Родопите като в сравнение с 2010 г., броят на нападенията от мечки е с 30% по-нисък, дори и повече”, посочи Дуцов.

Към РИОСВ - Смолян има сформирана спешна група за мечката, които реагират на сигнал, допълни той.

„Те не само оценяват щети, но много често предлагат и конкретни мерки според ситуацията, в която се случва даденият проблем. Надявам се, в скоро време да започне раздаване на контейнери за отпадъци, които са със заключващ механизъм, за да не могат мечките да се хранят от тях”, каза Дуцов и припомни случая преди години, когато жена с децата си отива да из хвърли боклук и попадна на мечка до контейнера.

„Мечката не беше никаква заплаха за жената, но все пак я стресна. За да се избягват такива ситуации, първо се предвижда пилотно раздаване на такива контейнери в някои места и второ – препоръката е повечето контейнери за отпадъци да бъдат отдалечени от местообитания, които са подходящи за диви животни. В случая, за който ви казах, самият контейнер беше изкаран извън селото, в гората, за да не им мирише, което е създало предпоставка именно за такъв проблем”, посочи Дуцов.

Ако стопанинът стане свидетел на нападение, няма право да убие животното, освен при самозащита – ако то представлява заплаха за неговото здраве или здравето и живота на него и на неговото семейство, обясни Дуцов.

По закон и по директиви, се разрешава унищожаване на индивиди, които са заплаха не само за живота и здравето на хората, но и за тяхната собственост, но със съответното разрешително, което по настоящем се издава от Министерството на земеделието и храните чрез Изпълнителната агенция по горите, каза още Александър Дуцов.

„Фотокапаните играят роля само за наблюдение. Чрез тях получаваме информация какво и откъде минава”, каза той.

„Електропастирът е хубаво нещо, но не трябва да ограничаваме хората. Да ограничим достъпа означава, че трябва да оградим изцяло населените места. Тогава хората стават като затворници. От няколко години се разпространяват и субсидират електропастири за хора, които имат пчелини или домашни животни, и са в райони, където има опасност или потенциална възможност за нападения. До момента са раздадени може би над 150 – 160 електропастира основно в Родопите, но също така в Рила, Пирин и Централен Балкан”, каза Александър Дуцов.

http://www.ecomedia.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones