• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Екшън в Мъглиж при проверка за незаконни ловни трофеи
03.08.2012

Екшън в Мъглиж при проверка за незаконни ловни трофеи

Нарушителят се оказа директор на ДАИ Стара Загора и се опита чрез заплахи със служебното си положение и влияние да се отърве от акта за нарушение

В истински многочасов екшън, на който може да завиди и режисьор на криминален бестселър, се превърна проверка за незаконни ловни трофеи в гр. Мъглиж. Това беше поредната съвместна акция, извършена от природозащитните организации СДП Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие, както и представители на Регионалните инспекции на околната среда (РИОСВ), и Полицията в обществени заведения по предварително подадени сигнали.
Този път сигналът за наличие на препарирана кожа от защитен вид кафява мечка насочи проверяващите към гр. Мъглиж и по-точно към механа и хотел „Телбизови къщи”. Рано сутринта на 2 август при пълна секретност, за да не изтече информация (както често се случва при подобни проверки), служители на РИОСВ – Стара Загора, РПУ Мъглиж, както и представители на Сдружение за дива природа „Балкани” и Българска Фондация Биоразнообразие започнаха проверка на набелязаното заведение. Веднага беше открита мечата кожа, тъй като очевидно собственикът не бе успял да получи предварително информация и да я укрие.
Но това, което последва при опит да бъде иззет препарираният незаконен ловен трофей, изненада дори опитните служители на РИОСВ – Стара Загора, както и самите природозащитници, участвали в не една проверка до момента. Първият сблъсък на служителите на реда беше с концесионера на заведението. В продължение на два часа той категорично отказваше да подписва всякакви документи, както и да даде лична карта, за да му бъде съставен акт. Единствено безкомпромисните екоинспектори от РИОСВ Стара Загора и РПУ Мъглиж, които изпълняваха задълженията си много съвестно, успяха да укротят нарушителя.
Последва обаче нов сблъсък, този път със собственика на заведението, който се оказа директорът на ДАИ Стара Загора. При опит да му бъде съставен акт и да бъде иззет трофея, той отказа всякакво съдействие. Държавният служител започна безмилостно да заплашва служителите на РИОСВ – Стара Загора и на РПУ – Мъглиж, да им се подиграва, като злоупотребяваше многократно със заплахи за саморазправа чрез служебните връзки, които притежава и служебното влияние, с което разполага.
Обърканият му разказ чия е мечата кожа, както и още по-обърканото му поведение, смутиха служителите, провеждащи акцията, но въпреки това те успяха да устоят на психическия натиск, оказан срещу тях и да съставят акт за нарушение на частно лице.
Когато разбра, че заплахите и обидите няма да имат ефект, собственикът укри мечата кожа и отказа да я предаде. Това продължи близо 4 часа като служителите на РПУ – Мъглиж многократно бяха притискани от директора на ДАИ Стара Загора да се откажат от показанията си като свидетели и дори да станат негови свидетели като заявят, че на практика не са намерили никаква кожа и че той е обвинен несправедливо. Това обаче не се случи заради достойното поведение и желанието на полицаите да си свършат работата по най-правилния начин и да окажат пълно съдействие при проверката.
След многобройни телефонни разговори, проведени по случая с най-различни лица директорът на ДАИ Стара Загора най-накрая предаде мечата кожа, като се разписа на акта с възражение срещу служителите на РИОСВ – Стара Загора за начина, по който е била проведена проверката. Накрая, мечата кожа, която се оказа от малко мече, беше иззета и конфискувана за доказателство при бъдещото следствие.
Тъй като в случая с мечките, Законът за биологичното разнообразие е особено строг, ако се докаже, че притежателят на кожата е убил животното, той подлежи на санкции по Наказателния кодекс - глоба до 10 000 лева и до 5 години ефективна присъда в затвор.
Акцията беше част от кампания за откриване и конфискуване на незаконни ловни трофеи, осъществена по проект „Опазване на дивата коза и кафявата мечка в България (извън териториите на национални и природни паркове и резервати и подържани резервати) чрез изпълнение на компоненти на плановете за действие за дивата коза и мечката в България”, иницииран от Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа "Балкани", Ловно рибарско дружество Девин и РИОСВ Пазарджик и финансиран по оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".
<<обратно

http://www.bbf.biodiversity.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Сергей
Наглост, наглост!. Хм, май е трябвало да ме вземат и мен та да го налагам с един орехов кол. Само с приказки явно става, но трудно работата!
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones