• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Проект за възстановяване популацията на лалугера
31.07.2012

Проект за възстановяване популацията на лалугера

Приключи проектът на ПП „Сините камъни” за възстановяване популацията на лалугера, който е основен елемент за поддържане благоприятния консервационен статус на приоритетни тревни хабитати и популации на хищни птици.

Ръководителят на проекта Дамян Дохчев обяви, че проектът е започнал през 2009 година на 31 юли и е изцяло финансиран по ОП „Околна среда”, предаде репортер на радио „Фокус” - Сливен.

Проектът започва преди три години, а днес приключват дейностите по него. Стойността му е 470 400 лева. По проекта са били заложени 10 дейности, сред които спиране деградацията на тревната растителност. 230 хектара са били окосявани в рамките на проекта. Тези територии са прочиствани от папрати, шипки и други диворастящи храсти, след което са били пускани и овце, за да поддържат ниско ниво на тревата, която да бъде подходяща за отглеждането и за популацията на лалугерите.

Направени са и кошари за овцете, отново в рамките на проекта, като основната цел е да се възстанови популацията на лалугерите в местностите „Каракютюк” и „Локвата”. Лалугерите са улавяни, измервани и е определян техният пол, след което са пускани на новата територия. Животните са улавяни в равнината част на Сливен, около голф игрището и частни имоти, след което са пускани в новите си територии.

В рамките на проекта са полагани грижи и за хищните птици, които обитават Сливенския Балкан. Те са подхранвани целогодишно, за да не напускат територията си. Изградени са центрове за наблюдение на хищните птици и лалугерите. В рамките на проекта е изграден и Информационен посетителски център, в който всички посетители на ПП „Сините камъни” – Сливен да могат да организират свои дейности, да организират дейности на парка, както да обучават и да провеждат научно изследователската й дейност.

За трите години са уловени и преместени около 500 лалугера, а на площадката за подхранване на грабливи птици са наблюдавани скален орел, царски орел, гарвани, малък сокол, обикновен мишелов, осояд и египетски лешояд. През последната година на територията на Сливенския Балкан са наблюдавани 28 или 29 царски орли и над 100 белоглави лешояда, като в Балкана са пристигнали и лешояди от чужди паркове и чужди територии. За първи път през тази година на 26 юни е наблюдаван и египетски лешояд, птица, която от години не е виждана в Сливенския Балкан.

http://www.ecomedia.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones