• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

ДА СИ ОТГЛЕЖДАШ ВИДРА - В РИБАРНИКА
25.07.2012

ДА СИ ОТГЛЕЖДАШ ВИДРА - В РИБАРНИКА

През месец юни експерти на ИГ „ВИТОША” направиха оценка щетите понасяни от рибо-производителите в района на Западни Родопи (общините Батак, Девин и Доспат) като част от Проект „Опазване на защитен вид - видра, чрез превенция на конфликти и знание”. Проектът е финансиран чрез програмата М-Тел ЕКО Грант 2012.

Изследването показва, че над 40 видри годишно в района на Западните Родопи биват избивани в следствие неспособността на рибопроизводителите адекватно и устойчиво да опазят продукцията си от набезите на хищника.
В 80% от посетените пъстървови стопанства са налице проблеми с видрите, като стопаните най-често оценяват понасяните щети на „до 10% от продукцията” и предприемат широк набор от контрамерки като отстрел на животни, капани, примки, и по-рядко охрана с кучета и ограждане на басейни.

От друга страна всички анкетирани посочват ниската ефективност на крайните методи (улавяне и убиване на животни). Над 50% от рибовъдите заявяват, че едва месец след „отстраняване/ликвидиране” на една видра, нейното място се заема от друга. Този факт се обуславя от етологията на вида, а именно като териториален вид всяка полово зряла видра има индивидуален участък, които грижливо маркира и брани. Когато даден участък загуби изконния си ползвател, той веднага бива зает от скитащ индивид (най-често млад).

Трудно е човек да си представи видрата - животно наглед с неособено претенциозни размери (достига 1,4 м. дължина с опашката) какви беди може да причини на стопаните рибовъди, щом веднъж си хареса рибарникът им.
При средно количество на изяжданата храна 1.0 - 1.3 кг. на ден (в природата) в рибарниците хищническият инстинкт на този вид води до щети (умъртвена риба – често пръсната по брега на водоема) в размер на 3 до 5 кг. ежедневно. Годишните загуби на едно стопанство са в рамките на няколко хиляди лева при цена на пъстървата е 6-8 лв/кг и то при условие че там се храни само една видра.

http://forthenature.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones