• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Apple върна националния екостандарт на продуктите си
23.07.2012

Apple върна националния екостандарт на продуктите си

Само седмица след изтеглянето на всички свои продукти от схемата на националния за Щатите екостандарт EPEAT®, Apple в крайна сметка реши да се върне отново към програмата й.

За това съощи самата компанията в отворено писмо, публикувано на сайта й в петък, в което определя отказа си от EPEAT® като "грешка". Причината за обратния завой и завръщането към екостандарта е незабавното и масово недоволство от страна на клиентите й, мотивират се от марката.

Преди броени дни Сан Франциско огласи намеренията си да наложи забрана за закупуване на компютри Apple от страна на официалните власти и администрацията на града. Ситито изрази надежда, че това може да накара световната компютърна марка да преосмисли действията си. Очакванията тогава бяха, че още държавни агенции и компании ще последват примера на Сан Франциско.

Печатът на американския сертификат, към който Apple се завърна, оценява в три степени нивото на устойчивост на електронни продукти и е финансиран от федералната Агенция за защита на околната среда (EPA). С него потребителите лесно разпознават техниката, която е енергийно ефективна, лесна за разглобяване и рециклиране и е с малък отпечатък за околната среда.

Първоначалното решение за изтегляне на Apple от екостандарта съвпадна, случайно или не съвсем, с излизането на пазара на нов лаптоп, който се оказа труден за разглобяване и рециклиране, което очевидно не отговоря на едно от основните изисквания на програмата на EPEAT. Тогава и компанията каза в прав текст, че посоката на дизайн, която поемат, не съответства вече на изискванията на EPEAT. Иронията в случая беше, че именно тези изисквания са създавани съвместно с производители, в това число и Apple, юристи и представители на правителството.

"Apple създава продукти с най-високите стандарти за устойчивост и отговорност към природата в нашата индустрия," пише Боб Мансфийлд - старши вицепрезидент на хардуера на компанията, в писмото си до потребителите с уточнението, че инженерите им са разработвали през годините прогресивни екостандарти, които все още са неизмерими за EPEAT.

В тази връзка компанията отново напомня за политиката си да не употребява токсични материали като бромирани забавители на пламъка (BFR) и поливинилхлорид (PVC). "Единствени ние публикуваме на сайта количеството въглеродни емисии от производството на всеки наш продукт за целия му жизнен цикъл," се казва в изявлението.

Като най-важно устойчиво предимство, компанията поставя енергийната ефективност на компютрите си и се определя като световен лидер в това отношение. Доказателството е правителственият стандарт ENERGY STAR 5.2

За това и Мансфийлд изразява надежда, че занапред компанията им ще работи с EPEAT за доразвиване и усъвършенстване на оценъчната й система.

Изпълнителният директор на EPEAT приветства новината. "Отворени сме към креативните предложения на Apple за доразвиване на нашия стандарт," заяви Робърт Фрисби.

http://www.dnevnik.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones