• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Време е да слагаме хранилките
01.12.2016

Време е да слагаме хранилките

С понижаването на температурите и падането на първия сняг за тази зима, дойде време да поставим хранилките за птици. Крилатите имат нужда от допълнителна енергия, за да оцелеят през студените месеци, тъй като  насекомите, тяхната естествена храна, рязко намаляват. Пойните птици, оставащи у нас през зимата, имат нужда от достатъчно енергийна храна, за да запазят телцата си топли и да продължат да бъдат активни. Най-подходяща за тях е богатата на мазнини храна - суров слънчоглед или други неосолени семена. Хранилките се поставят на около 2 метра височина, когато са закачени на дърво в парка или двора, а на балкона трябва да бъдат недостъпни за котки.

Голям, син, черен или дългоопашат синигер,  горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат ежеминутно до хранилката. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на семената  в нея.

Поставянето на хранилки за птици през зимните месеци е част от кампанията „Зрънце любов“, която  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира за осми път. Целта на кампанията е не само да помогне на малките крилати обитатели на парковете и градините в критичните за тях зимни дни, но и да стимулира хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата. Затова и мотото на кампанията тази година е „Птиците на твоя прозорец“. Пъстрите птици могат да внесат много цвят и радост в домовете ни, дори и наблюдавайки ги от разстояние.

Всяка хранилка е знак, че някой го е грижа как пойните птици ще преживеят зимата. Хранилка се прави много лесно с подръчни материали.  Всеки може да отбележи хранилката си на интерактивната карта, където вече над 1000 души от цяла България са обозначили своята грижа за природата.

Наблюдаването на птици (т.нар. birdwatching) има дългогодишни традиции в редица страни в Европа. Това е занимание, подходящо за различни възрасти и може да се практикува както в природата, така и през прозореца. За да  разберете кой каца на вашата хранилка и лакомо изяжда семената, които оставяте, може да използвате специализирани книги, наречени определители, като има и такива, които може да намерите онлайн.

http://bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones