• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

За 29-ти път Атанасовско езеро ще посреща доброволци в помощ на птиците и природата
21.07.2017

За 29-ти път Атанасовско езеро ще посреща доброволци в помощ на птиците и природата

През август отново на природозащитна бригада край Атанасовско езеро

Заповядайте! Къде!? На традиционната бригада в полза на птиците на Атанасовско езеро от 19 до 27 август 2017 г. За 29-ти път доброволци от цялата страна ще се настанят край солената лагуна и ще дарят времето и уменията си в помощ на екзотичното място с богата природа.

Предизвикателството тази година ще бъде изграждането на гигантска платформа във водите на Атанасовско езеро, която ще осигури безопасно място за гнездене и почивка на къдроглавите пеликани. През ноември 2016 г. с доброволци и при трудни метеорологични условия бяха построени две по-малки платформи с площ 64 м2, благодарение подкрепата на козметична фирма LUSH. Сега предстои да се построят платформи с още 80 м2 площ, които да се свържат с останалите и така да се изгради най-голямата изкуствена платформа, строена за всички години на природозащитната бригада.
За да се предложат най-перфектните условия за къдроглавите пеликани, участниците в бригадата ще трябва да насипят платформата със снопи от тръстика, които предварително сами ще изкосят от периферията на езерото.

Очакват ги и много други дейности в полза на езерото и неговото огромно птиче разнообразие. Участниците ще придобият допълнителни умения и познания в областта на природозащитата, ще имат възможност от много близо да видят и да опознаят обитателите на бургаските езера и всички заплахи за съществуването им, пред които са изправени.
За тези от тях, проявяващи по-специален интерес към птиците и искащи да научат  повече за тях, мястото е  Атанасовско езеро, от 19 до 27 август на природозащитната бригада, където ще може да наблюдават есенната миграция на птиците по най-големия миграционен път в Източна Европа – Виа Понтика. Това е първопричината за появата на тази традиционна бригада, която догодина ще чества своя юбилей.

Искате ли да имате незабравимо преживяване това лято? Повярвайте ни ще запомните престоя си на природозащитната бригада и ще се завръщате при възможност. Ако отговорът е ДА, то кликнете и попълнете формуляра до 7 август.

Местата са ограничени и само 60 бригадири ще вземат участие! Ако сте одобрен задължително ще получите потвърждение от нас до 13 август (неделя) 2017 г.
До участие в бригадата няма да бъдат допуснати хора, които не са изпратили попълнен формуляр за участие в посочените срокове и/или не са получили потвърждение от организаторите!


Вие сте идеалния „бригадир“ ако:
сте готови да издържите на тежък физически труд сред вода, кал, сол, силно слънце и тръстика;
имате навършени 18 г. (лицата под 18 години могат вземат участие в бригадата, но задължително придружени от пълнолетно лице и подписана декларация от родител);
и
попълните формуляр за участие.


Предимство при избора  ще имат кандидати, които:
са заявили участие за целия период на бригадата;
имат изявен интерес към опазването на птиците и биоразнообразието (участие в МОВП, природозащитни и образователни дейности на БДЗП, други природозащитни бригади, доброволчески дейности на други организации и др.)
имат опит в дейности, включващи физически труд или работа с инструменти и др.
могат да свирят на музикални инструменти. Както са казали мъдрите хора „Мелодията – това е мисъл, това е движение, това е душата на нашия лагер“.


ВАЖНО! За да участвате в лагера трябва да заплатите такса за участие:
30 лв. за членове на БДЗП (ако не членувате в БДЗП, може да станете член на място при заплащане на таксата);
60 лв. за всички останали.
Таксата се заплаща на място в лагера от одобрените за участие бригадири.

Събраните от таксата за участие средства ще послужат за осъществяване на природозащитни дейности в района на Бургаските езера и ще спомогнат за организирането и провеждането на природозащитната бригада в бъдеще.Българско дружество за защита на птиците осигурява в периода на природозащитната бригада:
храна три пъти на ден (закуска, обяд и вечеря) - от първия ден вечерта (19-ти август) до     последния ден сутринта (27-ми август);
настаняване в  лагер на палатки;
ползване на баня веднъж на ден в  „Черноморски солници” АД; 
застраховка за всички одобрени участници;
дневна обучителна програма за разпознаване на птици;
вечерна образователна програма под формата на презентации;
участие в организирани дейности за подобряване на местообитанията на птиците в Атанасовско езеро;

Какво очакваме от Вас:
да поемете пътните си разходи до лагера и обратно;
да си осигурите палатка, спален чувал и шалте (ако нямате палатка, моля да ни уведомите, за да се опитаме да ви осигурим);
да имате „работни“ дрехи, които със сигурност ще изцапате с кал,  и други. Много е вероятно да се наложи да ги изхвърлите след бригадата, така че използвайте стари такива.
да имате подходящи обувки, например стари гуменки, с които удобно да ходите в калта.  Джапанките и сандалите НЕ са удобни за ходене по дигите и газене в калта, те са за плаж след работа.

ПОПЪЛНЕТЕ ФОРМУЛЯРА! НЕ ЧАКАЙТЕ ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ!

Природозащитната бригада на Атанасовско езеро се организира от БДЗП в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+, който работи за възстановяване и дългосрочно опазване на лагуната Атанасовско езеро. Проектът се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД. www.saltoflife.biodiversity.bg / facebook: Солта на живота

http://bspb.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Пламен сатев
Вие сте много добри с природата
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Ideas from nature - shirts, mugs, gifts
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones