• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Бракониери подмамвали птици край Вая с електрическо устройство
03.02.2016

Бракониери подмамвали птици край Вая с електрическо устройство

Три акта са съставили експерти на екоинспекцията в Бургас за лов на птици в района на защитена местност Бургаски солници при проверка на 27 януари, организирана от РИОСВ - Бургас, РДГ-Бургас и Българска фондация „Биоразнообразие“ /БФБ/. Инициативата е на Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ като част от съвместната дейност по контрол спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и на Закона за опазване на биологичното разнообразие във важни за опазването на зимуващите гъски зони, каквито са Атанасовското езеро, Бургаско езеро и Мандра - Пода.

Констатирано бе и използване на електрическо звуковъзпроизвеждащо устройство за привличане на птици в близост до езеро Вая, за което е съставен констативен протокол от експертите на РДГ-Бургас.

На 30 януари отново бяха организирани проверки, по време на които нарушения не бяха установени. През следващата седмица отново ще бъде организирана проверка за евентуален бракониерски лов извън разрешения период за отстрел на водоплаващ дивеч (31 януари).

На днешния 2 февруари се чества Световният ден на влажните зони. По този повод от БФБ информират, че в Атанасовското езеро са наблюдавани до около 500 птици и броят им в края на януари е рекорден за езерото.

Къдроглавият пеликан е световно застрашен вид, като популацията му е оценена на 10-14 хиляди индивида. В Бургаските езера зимуват редовно 10 % от световната популация на този изчезващ вид. Оттук птиците поемат към Делтата на р. Дунав и резерват „Сребърна“, където гнездят в колонии.

В същото време в бургаските езера в момента са установени вече над 250 000 големи белочели гъски и над 3400 от световнозастрашените червеногуши гъски. Това бе причината в края на ловния сезон в района на Бургас да се извършат проверки за отстрел на защитени  видове водоплаващи птици, както и за лов в защитените територии.

http://burgas.topnovini.bg/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones