• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Нашите птици по широкия свят
06.01.2016

Нашите птици по широкия свят

По време на Коледните и Новогодишни празници всеки се замисля с голямо умиление за своите близки, които са далеч в този момент. Ние, от Зелени Балкани, имахме повод да мислим и за още някои. Това са различни видове птици от редки и защитени видове, които сме маркирали със специални предаватели и проследяваме тяхното движение по широкия свят. Всеки ден с нетърпение изчакваме определения час, в които устройствата предават информацията с координатите и позицията на птиците в момента. И съвсем по човешки, не експертно, в празничните дни ни идва на ум – къде ли е сега ветрушката BDS, или щъркела Белчо, а лешояда Отец Григорий?

И още по-трескаво, рано сутринта на първи януари, зареждаме програмата, за да проверим колко далеч от Дома са тези наши приятели, към които вече месеци наред се привързваме все по - силно и по – силно!

Та, започваме с двете женски белошипи ветрушки – BDS и BSB (това са буквите от техните орнитологични пръстени). Те са екипирани със сателитни предаватели по проекта ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360, изпълняван от Зелени Балкани с подкрепата на Програма LIFE на ЕС. Тези две малки и грациозни соколчета, мигрираха на юг към Африка преди няколко месеца и преживяват на сигурно и топло място зимните месеци. В първия ден от Новата година BDS е на територията на Нигерия , а BSB - в Чад.

От щъркелите имаме няколко птици, маркирани с предаватели.
Не знаем къде е била младата Поли от Поликраище, северна България, но братчето й - Крайчо е посрещнал Нова година в Кения.
Особено се радваме за Виктор - Куката, кръстен така, заради рибарската кукичка от която ние го спасихме. Предавателят му ни позволи да проследим неговото успешно възстановяване и дългата миграция до Африка. На 31.12. сутринта, Виктор е тръгнал от Южен Судан, минал през Кения и се е установил в северна Уганда.
Поли, Крайчо и Виктор носят предаватели, осигурени благодарение на проект „Бял щъркел: Спомагане за съхраняване на биоразнообразието при реализция на големи инфраструктурни проекти”, финансиран от Европейски делови конгрес.
Белчо е другият възрастен щъркел, той е от село Белозем – българското село, част от мрежата на Европейските села на белия щъркел. Той е първия бял щъркел който е маркиран с предавател по време на размножителния сезон. От 15 декември до днес пребивава в района на язовир Ингиа, на река Шабеле до гр. Асаса в Етиопия. Това е и най-големия ВЕЦ на Етиопия - Melka Wakena, построен през 1989г., а надморската височина е 2300 м. Белчо е маркиран в рамките на проект „Полетът на щъркелите”, финансиран от фондации „EuroNatur” (Германия) и „Ciconia” (Лихтенщайн) в рамките на проект „Влажни ливади и пасища”. Той е първият възрастен бял щъркел в България, който се проследява по този начин.

Щъркелите можете да следите и наживо от тук.

Най – голям домошар се оказа белоглавия лешояд Отец Григорий, той е под наблюдението на екипа на проекта ,,Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649 , изпълняван по Програма LIFE на ЕС. Григорий е посрещнал Новата година на един електропроводен стълб за високо напрежение, на по-малко от пет километра от волиерата за адаптация на лешояди във Врачански Балкан. Лешоядите често използват тези стълбове при наличие на сняг и лошо време, а ние се надяваме, че този тип е по-малко опасен за живота им.

Григорий може да следите наживо от тук. 

Така , с настъпването на Новата година, нашите надежди, че птиците ще преживеят всички изпитания по време на миграцията и ще се завърнат напролет по родните си места, все повече се засилват.

http://forthenature.org/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones