• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Ученици от ПМГ "Акад. Н. Обрешков" и ОУ "Хр. Ботев" (гр.Бургас), заеха челните места на олимпиадата по орнитология
17.11.2015

Ученици от ПМГ

На 14 ноември в Природозащитен център "Пода" се проведе финалният кръг на ученическото състезание "Бургаските езера, птиците в тях и проблемите им", което се организира в рамките на проект "Посланици на езерата" на ОУ "Хр.Ботев" кв.Долно Езерово, изпълняван в партньорство с БФБ и БДЗП и финансиран от програмата "Мтел еко грант природа за бъдеще".

За финалния кръг бяха класирани 40-те най-добре представили се ученика, от които се явиха 35 от 8 училища в Бургас, Созопол, Царево и Ахтопол. Учениците от 5 до 7 клас се състезаваха в 3 кръга - тест, разпознаване на птици от снимки и наблюдения на птици на терен от терасите на център "Пода.

Най-добре се представиха учениците от ПМГ "Акад.Н.Обрешков" и от ОУ "Хр.Ботев" - кв. Долно Езерово. Победител стана седмокласникът Петко Живков от ПМГ, който взе голямата награда бинокъл Никон. Отлично се представиха още Велизар Златков и  Александра Попова от ПМГ, както и Вълимир Стоев и Елена Димитрова от ОУ "Хр.Ботев".

Чудесното време и приятната атмосфера в центъра "Пода" допринесоха за доброто настроение на всички участници и техните преподаватели. Организаторите бяха осигурили и огромна торта за младите посланици на езерата, както и многобройни награди за всички - тениски с дизайна, спечелил конкурса по проекта, екологичен календар за 2016, плакати от БДЗП, пътеводител-че за лагуната Атанасовско езеро от БФБ.

Вярваме, че от редиците на участниците ще излязат бъдещите природозащитници от Бургаски регион, защото състезанието дава възможност на учениците да се включат в едно нестандартно природозащитно приключение, а това е начина много будни и любознателни деца да намерят нови научни области за овладяване,  да открият своето призвание,  бъдещо хоби или професия. В същото време искаме учениците, а чрез тях и семействата им да се запознаят с бургаските езера и заплахите за биологичното разнообразие в тях: бракониерски лов и риболов, безпокойство, унищожаване на местообитания, замърсявания и за световно застрашените птици, които са пряко засегнати: три в категория „Застрашен“ в световният червен списък на IUCN – червеногуша гъска, кадифена  и тръноопашата потапници, а три са в категория „Уязвим“ – малка белочела гъска, къдроглав пеликан и ледена потапница.

Децата са бъдещите граждани, които ще взимат решения за опазването на природата. Формирането на природозащитно съзнание е доказано най-резултатно в училищна възраст. Децата са най-подходящите комуникатори на послания, особено в съвременното общество, информационно претоварено с противоречива и негативна информация, защото техния глас е искрен и неподправен.

За повече информация: Радостина Ценова – БФБ, 0896798908

http://bspb.org/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones