• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

ЕДНО БЕБЕ УЛУЛИЦА НА ПРОХОДНА И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ
11.09.2015

ЕДНО БЕБЕ УЛУЛИЦА НА ПРОХОДНА И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

Споделяме с вас една история за малко „бухалче“, което се оказа горска улулица, и неговите премеждия по скалите на Проходна.

По време на празничните дни в началото на май получихме обаждане за намерено паднало бухалче в района на Проходна. Бухалът е застрашен и защитен вид, който се среща рядко и опазването на всяка една птица е от изключителна важност – повече инфо тук!

След известно забавяне на мобилните технологии получихме снимки от мястото на събитието. И…. Бухалчето се оказа, че е бебе горска улулица. За разлика от бухала, горската улулица е една от най-честите сови в България. Това, разбира се, няма значение, защото дадохме шанс на птицата да поотрасне и родителите да продължат да се грижат за нея.
А ето и основни напътствия какво да се прави в подобен случай:

Оглеждате мястото, където е паднала птицата, и скалите наоколо за подходящи за гнездене ниши, за следи от гнездо, екскременти (бели потоци по скалите), пера.


Оглеждате внимателно в небето и по скалите за родителите. Те най-вероятно биха имали тревожно поведение – издават силни звуци, летят-пикират в близост до човек, някои имитират „ранена” птица и т. н.


Оценете състоянието на птицата.


В никакъв случай НЕ „спасявайте” птицата, като я вземете с вас! Това се прави само в крайни случаи и след консултация и разрешение от съответния компетентен орган (РИОСВ или Спасителния център за диви животни в Стара Загора).


Опитайте се да върнете птицата в идентифицираната като гнездо ниша в скалата!
(Още съвети може да намерите тук).


След като уточнихме, че птицата беше в добро състояние и се установи мястото, откъдето е паднала, приятели катерачи, които случайно се оказаха в района, помогнаха за качването на птичето до гнездото. Благодарим на Марина Суханова, Асен Янкулски и Благовест Колков за съдействието и отговорното поведение към дивите животни!

Причини за падането

Имайте предвид, че младите вранови птици и сови нерядко падат сами от гнездата си. Ако са на защитено и недостъпно място, родителите продължават да се грижат за тях, докато успеят да отлетят. В случай, че мястото е лесно достъпно, то бебетата най-често стават жертва на хищници в района.

Но има и случаи, когато птицата пада заради човешко невнимание. Скалите се обитават от различни видове птици, които гнездят в добре защитени ниши и площадки в масивите. Напоследък все повече зачестяват случаите, в които катерачни турове минават в близост до птичи гнезда. От една страна това води до безпокойство на животните, изоставяне на яйцата да изстинат или на малките, понякога и до напускане на района. От друга е възможно при катеренето неумишлено птицата да бъде избутана от гнездото и да падне. Поради тази причина ви молим да сте внимателни и да избягвате обекти за катерене, които са дом на различни видове птици през размножителния период!

В конкретния случай нямаме информация как е паднало птичето…

Стискаме ти палци, малка горска улулицо!

 

http://balkani.org/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones