• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Със събития в три града в България Помощ за египетския лешояд отбеляза Празника на лешоядите
11.09.2015

Със събития в три града в България Помощ за египетския лешояд отбеляза Празника на лешоядите

Маджарово, Русе и Провадия – това са трите града в България, в които Българското дружество за защита на птиците в рамките на LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“ миналата събота проведе редица инициативи, посветени на Международния ден на лешоядите – 5-ти септември.

В Маджарово няколко дни преди събитието доброволци почистиха района около Природозащитния център на БДЗП „Източни Родопи“ и боядисаха моста на р. Арда, на който в деня на празника бяха окачени два големи транспаранта, посрещащи посетителите на града с думите: „Добре дошли в Маджарово – царството на лешоядите!“. На 5-ти септември на брега на р. Арда екип и доброволци на проекта изнесоха презентация, посветена на лешоядите, организираха игри и викторини за деца, рисуване на графити и барбекю. Излъчи се и филма на Мария Салабашева, посветен на престъпленията срещу дивата природа. Парньори на БДЗП в събитието бяха Община Маджарово и Фондация “По-диви Родопи” (Rewilding Europe).

По случай Деня на лешоядите художниците от „140 идеи“ изрисуваха стена от жилищна сграда в Маджарово. Графитът, озаглавен „Белият баща“ – както местните наричат египетския лешояд, изобразява лешояда бдящ над човека, закрилник на хората, който днес от своя страна има нужда от нашата закрила.

В Провадия денят се отпразнува пред сградата на Общината, където учениците от СОУ „Димитър Благоев“ и ПГСС „Земя“ дадоха име на младото лешоядче, което тази година се излюпи в гнездото с камерата. Кръстиха го „Вихър“ и му пожелаха сигурен и успешен път до Африка. Организира се беседа и кратка разходка до крепостта „Овеч“ с граждани, ученици и представители на ловното  дружество в Провадия. Партньори на „Помощ за египетския лешояд“ за събитието в града бяха Община Провадия, СОУ „Димитър Благоев“ и ПГСС „Земя“, Медика 2000 ООД и Ловно сдружение „Провадия“.

В Русе в Лапидариума на Регионалния исторически музей – Русе бяха организирани интерактивни игри за деца, оригами, рисунки на хартия и по лицата, викторина. Партньори на проекта бяха РИМ -.Русе и Природен парк „Русенски Лом“.

Благодарим на всички партньори, доброволци и гости, които ни помогнаха да превърнем Международния ден на лешоядите 2015 в незабравим празник – послание за тези великолепни птици, които имат жизненоважна нужда от нашата закрила!

/снимка: Яна Барзова/

http://bspb.org/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones