• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

ПРИКЛЮЧИ ГОЛЯМОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА БЕЛИЯ ЩЪРКЕЛ В БЪЛГАРИЯ
20.08.2015

ПРИКЛЮЧИ ГОЛЯМОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА БЕЛИЯ ЩЪРКЕЛ В БЪЛГАРИЯ

През 2015 г. над 400 доброволци, членове на БДЗП и приятели на птиците и природата се включиха в Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България.

До момента са обработени данните за 80 общини от общо 211, включили се в тазгодишното преброяване. Междинните резултати регистрират 2211 щъркелови гнезда, от които 2178 са активните. В тях успешно бяха отгледани 4913 малки. През 2015 г. населеното място с най-много активни щъркелови гнезда e село Белозем с 38 гнезда.

По време на преброяването, което се проведе в две поредни лета – 2014/2015 г., бяха обходени хиляди населени места и всяко щъркелово гнездо бе описано: дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те, къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, ел. стълб и дали е опасно за птиците.

Крайните анализи за броя на щъркелите и щъркеловите гнезда в България ще бъдат представени след обработката на всички данни.

Приключи и конкурсът за най-активно участие в VII Международно преброяване на белия щъркел в България. В конкурса се включиха над 450  души от цялата страна. Специално жури ще обяви победителите от четирите категории в края на месец август.    

Преброяването на белия щъркел е част от VII Международно преброяване на този толкова обичан от хората вид. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Изпълнителната агенция по околна среда към Министерството на околната среда и водите. В световен мащаб координатор е NABU/BirdLife Германия. Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел, който е един от най-добрите индикатори за състоянието и качеството на околната среда, в която живеем и ние хората.

За допълнителна информация:
Свилен Чешмеджиев
Национален координатор на преброяването
Българско дружество за защита на птиците
моб. + 359 878 599383
svilen.cheshmedjiev@bspb.org

 

Кампанията за преброяване на белия щъркел с участието на доброволци е част от проекта „Търсенето на щъркела: „Науката на гражданите“ в действие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, http://www.ngogrants.bg/

/Снимка: Светослав Спасов/

 

http://www.shturkel.bg/

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones