• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Предложение за Природен парк „Българско Черноморие”
18.01.2013

Предложение за Природен парк „Българско Черноморие”

Предложението за създаване на природен парк „Българско черноморие” ще бъде обсъдено, но е трудно реализируемо. Това каза на брифинг в парламента заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, във връзка с предложението на опозицията за създаване на Временна комисия за обсъждане на налагане на мораториум върху строителството на територията на десет плажа по Черноморското крайбрежие и създаване на природен парк „Българско черноморие”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Според Манева - такова предложение може да се обсъди, но природните паркове са компактна територия с определени цели и режими.

„В практиката на създаване на такива територии в Европейския съюз и в другите страни няма такива зонирани на петна природни или национални паркове. Това ще бъде много трудно реализируемо”, заяви Евдокия Манева.
Във връзка с продадени 1016 декара от плажната ивица на Камчийски пясъци Манева каза, че това е едно от най-грубите нарушения с огромна площ по време на управлението на БСП.

„Това е грозна манипулация с мошеничества, които са точно в техния стил – една от най-красивите части на българската дива природа да бъде застроена. Министър Караджова спря строителството в този район. Предстои до два месеца издаване на заповед за забрана за строителство в тази защитена зона. Правим всичко възможно да развалим сделката”, добави Евдокия Манева. Тя припомни за случаите Златна перла, Царево и Несебър.

„Колкото и да се опитват да прехвърлят вината на сегашното ръководство на РИОС, това е груба фалшификация по време на управлението на Тройната коалиция”, добави зам.-министърът Евдокия Манева.

Ако БСП искрено милееха за българската природа и за опазване на околната среда, имаха прекрасна възможност през своя мандат да прокарат такива ограничения. Точно тогава беше приет Законът за черноморското крайбрежие и там се предвиждат съвсем малко ограничения. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

„Подобни коментари от представители на БСП са груба наглост, пълно безобразие”, заяви Манева. По нейните думи - при повторното гледане на изменението на Закона за черноморското крайбрежие в мандата на правителството на ГЕРБ, депутатът от ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски е предложил да отпаднат забраните, които министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е предложила.

„Кое е истината – че не желаят абсолютно никакви ограничения или, че желаят мораториум? Това са абсолютно предизборни изявления, които нямат нищо общо с действителното поведение на БСП и то е доказано с многобройните строежи по време на управлението на БСП и ДПС”, посочи Евдокия Манева.
По думите й - Министерство на околната среда и водите е предприело всички необходими мерки, за да тушира последиците от това управление.

„Имаме над 21 наказателни процедури само за нарушения – строителство в екологични зони. Това е грубо посегателство върху българската природа и сега полагаме огромни усилия, за да заличим тези последици”, заяви Манева.

„Спряхме приемането на устройствените планове на най-големите градове, които предвиждаха застрояване на огромни територии. Наскоро отново се повдигна въпросът за устройствения план на Царево. От вчера има решение на съда по този въпрос. Ако не бяхме спрели този план, сега Царево и огромна част от Странджа щяха да бъдат застроени. МОСВ изцяло изпълнява законовите разпоредби, спазва своята политика и програма, грижим се Черноморското крайбрежие да не се застроява”, каза още Манева.

http://www.ecomedia.bg

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones