• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.

NOTICIAS

Победителите във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“
18.10.2012

Победителите във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“

Кичка Дянкова и Ясена Попова са победителите във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ за пътепис и снимка, организиран от „Новото тракийско злато“ за популяризирането на района и трите компонента на проекта - дива природа, екотуризъм и биоземеделие.

Участниците, които изпратиха снимки и пътеписи, са няколко пъти повече от 2011 година, когато конкурсът бе организиран за първи път. Журитата със задоволство изтъкват, че и качеството е много по-високо. Снимките бяха оценявани от жури, в което участваха български и холандски експерти, а пътеписите – само от български. Двете журита имаха дълги дискусии преди да отличат най-добрия от 12-те пътеписа и най-добрата от 82-те снимки за Източните Родопи.

Кичка Дянкова спечели първото място с пътеписа си „Арда тече под балкона ни!“ „Пътеписът отговаря на зададената тема "Вкуси дивата природа" - има пътуване (туризъм), биоразнообразие, река, скали, частица биоземеделие с бирата от лимец. Стилово, правописно и граматически издържан, отличава се с индивидуален стил, много лични впечатления и позитивно мислене“, обобщава председателят на журито за пътеписи Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в „Новото тракийско злато“. Тя специално изтъкна и пътеписите на Александър Караджов, Вяра Гунева и Венета Николова. „Всички в журито ги харесахме, но не можахме да ги класираме поради това, че не отговарят на изискванията за обем до 4 000 знака“, допълва тя.

Снимката-победител на Ясена Попова е озаглавена „Свобода“. „Оценявахме 82 снимки от 26 участника. Снимките бяха изключително интересни и разнообразни, представящи природата, историята и най-интересните обитатели на Източните Родопи“, казва председателят на журито за най-добра снимка Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие в проекта и запален фотограф на дива природа.
Наградата за Ясена е уикенд за двама в дивечовъдното стопанство “Студен кладенец”, а за Кичка - уикенд за двама в Ивайловград. „Новото тракийско злато“ се надява те да се върнат оттам с много и хубави впечатления, които да запечатат в текстове и снимки.

В конкурса за пътепис второто място бе отредено на Румен Стоичков за „Маджарово“, а третото – на Будинка Коларова за „Букет от история и орхидеи“. Второто място за снимка спечели Инко Бургелов със снимката „Юмруккая - като сцена от "Изгубеният свят", а третото - Вероника Божилова със снимка на мишелов край Маджарово. Всички те ще получат биологични продукти от Източните Родопи.

Отличените пътеписи и фотографии са публикувани на сайта на проекта: www.newthraciangold.eu. Снимките ще бъдат използвани в календар на „Новото тракийско злато“ за 2013 година, както и за други материали по проекта, популяризиращи Източните Родопи.

Екипът на „Новото тракийско злато” възнамерява да организира и трето издание на конкурса за Източните Родопи през 2013 г. с идеята да продължи да вдъхновява повече хора да посетят района и да направят своите открития на ново тракийско злато.

снимка: Ясена Попова - Свобода

http://forthenature.org

Escribe un comentario sobre la noticia
* Име:
* Коментар:
Simbolos restantes
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Big year
All European birds in one place!
All European birds in one place!
Visiten
Salidas de Birdwatching y Wildlife Fotografia en BULGARIA. Casa de alquiler
Bird guide for all European birds
All European birds in one place!
 
Application for smart phones
Application for smart phones